Buitenland

Vuurzee Californië breidt uit, miljoen mensen in gevarenzone

12 december 2017 21:44 Aangepast: 12 december 2017 21:52
Een enorme vuurzee in de heuvels van Californië. Beeld © AFP

De enorme natuurbrand in Californië is nog verder in omvang toegenomen. Het is nu een van de grootste branden in de geschiedenis van de staat. Duizenden brandweerlieden vechten tegen het vuur, maar er is geen houden aan vanwege de harde wind en de droogte. Een miljoen mensen woont in de gevarenzone.

De vuurzee, die in de boeken staat als Thomas Fire, heeft tot nu toe bijna 950 vierkante kilometer in de districten Ventura en Santa Barbara in de as gelegd. Het einde is nog niet in zicht. De verwachting is dat de ongunstige omstandigheden de komende dagen niet beter worden. Het blijft waaien en de luchtvochtigheid is zeker tot donderdag extreem laag. Het duurt nog zeker een week voordat het gaat regenen.

Woongebieden in gevaar

Dat weertype maakt de problemen in de streek ten noordwesten van Los Angeles alleen maar groter. "De woongebieden van Santa Barbara, Carpinteria, Montecito en Summerland lopen gevaar'', zei een woordvoerder van de brandweer. In totaal wonen daar zo'n miljoen mensen. De brand heeft al duizend gebouwen in de as gelegd, waaronder bijna 700 woonhuizen. 

Miniatuurvoorbeeld

Mensen in de stad Santa Barbara gaan met stofmaskers over straat om zich te beschermen tegen as en rook van de natuurbranden in de buurt.

In Montecito was het zicht op klaarlichte dag met zon af en toe maar 50 meter door de rook die als een deken over de stad hangt. Ruim 94.000 mensen in de regio hebben inmiddels een veilig heenkomen gezocht. Mogelijk moeten nog veel meer bewoners worden geëvacueerd.

In oktober werd de staat ook al getroffen door branden. Daarbij kwamen meerdere mensen om.

'Ik weet niet of mijn huis er nog staat': natuurbranden Californië blijven zich uitbreiden

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Opnames tv-serie stilgelegd om branden Californië

`