Buitenland

Staatstelevisie Jemen: oud-president Saleh gedood

04 december 2017 13:55 Aangepast: 04 december 2017 15:22
De Jemenitische oud-president Ali Abdullah Saleh. Beeld © AFP

De oud-president van Jemen Ali Abdullah Saleh is vandaag gedood. Dat zegt de Jemenitische staatstelevisie al-Masirah. De opstandige Houthi's hebben in het centrum van de hoofdstad het huis van Saleh opgeblazen.

Saleh was president van 1990 tot 2012. Na zijn vertrek werd hij opgevolgd door president Hadi.

Er is geen onafhankelijke bevestiging van de dood van Saleh. Wel gingen er beelden rond op sociale media waarop zijn levenloze lichaam te zien is.

Tot vorige week vochten de Houthi's en de aanhangers van Saleh zij aan zij tegen de huidige president Abdrabbuh Mansour Hadi. Volgens de VN zijn sinds 2015, toen de door Saoedi-Arabië geleide coalitie ingreep in Jemen meer, dan 8600 mensen gedood en 50.000 mensen gewond geraakt. Die coalitie steunt president Hari.

Gevaar loert overal

Correspondent Olaf Koens is verrast door het lot van de oud-president. "Het blijkt maar weer eens dat het kan verkeren. De nieuwe alliantie van Saleh met Saoedi-Arabië leek vorige week nog een slimme zet", zegt Koens.

"Sinds de oorlog uitbrak in Jemen in 2015 is het daar levensgevaarlijk. Het is een oorlog van iedereen tegen iedereen. Saleh zelf zei daar ooit eens over: 'Jemen besturen is alsof, terwijl je danst, je de slangen moet doodtrappen die op je afkomen.'"

En het gevaar loert overal. "Er is een reden dat niemand er naartoe gaat. Saleh is tijdens straatgevechten uit zijn auto getrokken. Het lijkt een lynchpartij te zijn. Het is weer een slachtoffer van de koude oorlog tussen Saoedi-Arabië en Iran, die in Jemen wordt uitgevochten. Het zal weinig goeds betekenen voor de strijd."

Opgelaaide gevechten

Door opgelaaide gevechten in de burgeroorlog in Jemen kwamen in de afgelopen vijf dagen in de hoofdstad Sanaa al zeker 125 mensen om het leven. Van nog eens 238 mensen staat vast dat ze gewond raakten.

Het Internationale Rode Kruis hoopt het belangrijkste ziekenhuis in Sanaa snel te kunnen voorzien van medicamenten, andere hulpmiddelen en brandstof voor de generators. Het Rode Kruis heeft echter problemen om de eigen voorraden te bereiken omdat de opslagplaats ervan door bommen is getroffen.

Elke tien minuten sterft een kind, de vergeten oorlog in Jemen:

In Jemen is een van de meest dodelijke conflicten van deze tijd. Je hoort er weinig over, want het is levensgevaarlijk voor hulpverleners en journalisten om er heen te gaan. Correspondent Olaf Koens vertelt je wat je moet weten over de oorlog in Jemen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom je niets hoort van oorlog in Jemen

`