Buitenland

'Gehersenspoelde jihadkinderen gevaar voor Duitsland'

03 december 2017 09:31

De Duitse inlichtingendienst is bang dat gehersenspoelde kinderen naar Duitsland zullen komen nu de terreurgroep IS vrijwel al zijn terrein in het Midden-Oosten kwijt is.

Dat zegt de chef van de Duitse inlichtingendienst, Hans-Georg Maassen: "Er zijn kinderen die in 'scholen' van IS zijn gehersenspoeld en in hoge mate geradicaliseerd en zo de ideologie van IS steunen", zegt hij in een interview met het Duitse persbureau DPA. "Die kun je dus beslist ook jihadisten noemen. Dat stelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst voor problemen, omdat die kinderen en jongeren erg gevaarlijk kunnen zijn.'' 

700 potentiële aanslagplegers 

Maassen stelt niet dat er al een golf jonge nazaten van IS-strijders naar Duitsland trekt. De grote terugreis van jihadisten is nog niet begonnen, maar het is volgens Maassen aannemelijk dat zij hun vrouwen en kinderen eerst terugsturen. 

Ook de vrouwen van jihadisten zijn in het Midden-Oosten geradicaliseerd en moeten in de gaten worden gehouden als ze terugkomen. In de afgelopen jaren zijn naar schatting 950 jihadisten uit Duitsland naar het gebied van IS gegaan, ongeveer een vijfde van hen is of was vrouw.

De Duitse veiligheidsdiensten observeren voor zover bekend nu al circa 700 mensen in Duitsland die in staat worden geacht een aanslag te plegen.

`