Buitenland

'Betalen na besmetting met Wanacry-ransomware is zinloos'

16 mei 2017 01:32 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Slachtoffers van de ransomware krijgen dit scherm te zien. Beeld © AFP

Wie het slachtoffer is van de Wanacry-ransomware, kan beter niet betalen om zijn gegevens terug te krijgen. Voor zover bekend kregen mensen die geld hebben overgemaakt, hun gegevens niet terug.

Dat zegt Tom Bossert, de adviseur van president Donald Trump op het gebied van Binnenlandse Veiligheid. Bossert zegt dat ongeveer 300.000 computers in 150 landen zijn besmet met Wanacry.

ZIE OOK: Moet je je zorgen maken over de Wanacry-ransomware?

De ransomware versleutelt populaire bestanden, zoals foto's, documenten, video's en zip-bestanden, en maakt ze ontoegankelijk. Omdat de ransomware automatisch naar andere computers in hetzelfde netwerk verspreidt, hebben de criminelen zich vooral gericht op bedrijven.

70.000 dollar

Het lijkt erop dat slachtoffers niet massaal geld hebben overgemaakt naar de daders. Volgens Bossert is minder dan 70.000 dollar (bijna 64.000 euro) aan 'losgeld' betaald door mensen die weer toegang wilden tot vergrendelde gegevens. Het zou nog volstrekt onduidelijk zijn wie achter de aanval zitten.

Bossert zei eerder dat niet wordt uitgesloten dat een buitenlandse mogendheid achter de cyberaanval zit. Een link met Noord-Korea wordt onderzocht, maar volgens de deskundige is het waarschijnlijk dat criminelen verantwoordelijk zijn, omdat losgeld wordt geëist.

Meer op rtlnieuws.nl:

`