Buitenland

Noord-Korea: met raket die VS kan bestrijken, is nucleair programma af

29 november 2017 06:29 Aangepast: 29 november 2017 08:20
Juichende Noord-Koreanen na de raketproef. Beeld © AFP

Het nucleaire programma van Noord-Korea is voltooid. Dat zegt leider Kim Jong-un na de raketproef gisteren met een intercontinentale raket die de hele Verenigde Staten zou kunnen bereiken.

Het land zei dat het een nieuwe intercontinentale ballistische raket met succes heeft gelanceerd, de Hwasong-15. Het staatspersbureau KCNA meldde: "Na het bekijken van de succesvolle lancering van het nieuwe type raket heeft Kim Jong-un met trots verklaard dat we nu uiteindelijk het historische doel hebben bereikt dat we een nucleaire macht zijn."

Scherp veroordeeld

De Hwasong-15 vloog 950 kilometer in 53 minuten en haalde een hoogte van 4475 kilometer, claimen de Noord-Koreanen. De raket landde vervolgens in de Japanse Zee.

Secretaris Generaal António Guterres van de VN veroordeelde de rakettest scherp. "Dit is een overduidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad en toont een totale minachting van de internationale gemeenschap", liet zijn woordvoerder weten. De Japanse president Abe heeft gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Die komt vandaag bij elkaar.

'Hoger dan ooit'

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat de Noord-Koreaanse rakettechnologie blijkbaar sterk verbeterd is. Ook de Amerikaanse minister van de Defensie Jim Mattis constateerde dat de raket "hoger vloog dan elk eerder schot dat ze hebben gelost".

Ri Chun-hee is hét gezicht van de Noord-Koreaanse tv

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Zuid-Korea reageert op provocatie Noord-Korea

`