Buitenland

Mugabe geeft strijd op, treedt af als president van Zimbabwe

21 november 2017 16:50 Aangepast: 21 november 2017 18:07
Mugabe. Beeld © EPA

Robert Mugabe geeft zijn strijd op: de Zimbabwaanse leider stapt na 37 jaar op als president. Dat heeft hij in een verklaring laten weten.

Het parlement had vandaag de afzettingsprocedure in gang gezet. Die heeft Mugabe dus niet afgewacht. Hij benadrukt in zijn brief dat hij vrijwillig terugtreedt.

Het moment van aftreden in beeld: feest barst los

 

Verbijstering

Zondagavond had Mugabe zijn land nog in verbijstering achtergelaten. De hoogbejaarde dictator (93), die al dagen onder grote druk stond om op te stappen, zei in een televisietoespraak dat hij niet van plan was om af te treden. Dat was totaal in tegenspraak met wat bronnen rondom hem kort voor de toespraak hadden laten doorschemeren.

Leger nam macht over

Vorige week nam het leger in het land de macht over, nadat Mugabe zijn vicepresident, die erg populair was bij de strijdkrachten, had ontslagen. Hij hoopte zo te regelen dat hij kon worden opgevolgd door zijn vrouw Grace. Daarmee had hij zijn hand overspeeld.

Mugabe was al sinds 1980 aan de macht in Zimbabwe en was toe nu toe het enige staatshoofd dat het land ooit gehad heeft sinds de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Waar hij de eerste jaren een gematigd bewind voerde, ontpopte hij zich de laatste tientallen jaren steeds meer als een dictator. 

Zimbabwaanse Mandela

Mugabe gold in de jaren 80 nog als een soort Zimbabwaanse Nelson Mandela, vanwege zijn verleden als verzetsstrijder tegen het koloniale bewind en daarna zijn politiek van verzoening. Dat beeld kantelde toen hij eind vorige eeuw een gewelddadige campagne begon tegen de blanke boeren in het land, die met geweld van hun land werden verdreven.

Het land raakte meer en meer in verval en de economische malaise werd enorm. Sindsdien leunde Mugabe nog uitsluitend op het leger om aan de macht te blijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore