Buitenland

'Regeringspartij zet Mugabe zondag af als leider'

18 november 2017 17:15 Aangepast: 18 november 2017 18:40
Betogers eisen het aftreden van Mugabe. Beeld © EPA

De Zimbabwaanse regeringspartij ZANU-PF komt zondag bijeen om Robert Mugabe (93) af te zetten als leider. Dan raakt ook presidentsvrouw Grace haar topfunctie binnen de vrouwenliga van de partij kwijt, zeggen twee ingewijden.

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om het aftreden van Mugabe te eisen. Militairen hebben honderden demonstranten tegengehouden die naar de ambtswoning van de president gingen. 

ZIE OOK: Massaprotest tegen Mugabe, duizenden eisen zijn aftreden

Eerder kregen de demonstranten groen licht van het leger, op voorwaarde dat de betoging zonder geweld zou verlopen. De betogers die werden opgepakt, waren bezig met een sit-in. Een protest waarbij een groep mensen gaat zitten om de ingang van een gebouw te blokkeren. 

Militairen namen deze week de controle op de staatstelevisie over en plaatsten de president onder huisarrest. Leger en partij vergrootten de druk op Mugabe om na 37 jaar het presidentschap van Zimbabwe neer te leggen. Zij vinden dat de president te oud is en niet meer in staat is om te regeren, maar hij weigert vooralsnog op te stappen. 

Dit is er aan de hand in Zimbabwe:

`