Ga naar de inhoud
Buitenland

65-jarige Amerikaan zat 46 jaar onschuldig vast: 'Ik vergaf en ik vergeef'

Hij was 19 jaar oud toen hij werd veroordeeld tot levenslang. En nu de Amerikaan Wilbert Jones 65 is, wordt hij vrijgelaten. En al die tijd, bijna 46 jaar lang, zat hij onschuldig vast, blijkt nu.

Jones werd  in 1971 veroordeeld in de zuidelijke staat Louisiana tot een levenslange gevangenisstraf voor de ontvoering en verkrachting van een verpleegster. Zij wees hem aan als de dader in 'line-up'. Maar dat was maanden later en zelfs het slachtoffer gaf aan dat de dader langer was en een andere stem had. 

'Zaak was zwak op zijn best'

Al enkele jaren later dook er bewijs op dat hij het niet gedaan kón hebben, maar dat werd stilgehouden door de autoriteiten. Nu is zijn veroordeling dan eindelijk teruggedraaid. De rechter die de zaak opnieuw bekeek noemde de zaak van het Openbaar Ministerie tegen Jones destijds 'zwak op zijn best'. 

"Het grootste deel van mijn leven is van me afgepakt", zei Jones bij zijn vrijlating. "Maar ik voel me prima en ik dank God voor deze mogelijkheid." Kwaad is hij niet. "Ik vergaf en ik vergeef." 

Bord Gumbo

Zijn familie is al die jaren in zijn onschuld blijven geloven en heeft hem altijd gesteund. Zijn broer liet aan Amerikaanse media weten al die jaren al erop te hebben gerekend dat hij nog eens samen met zijn broer een bord Gumbo, de lokale specialiteit, te kunnen eten. De tafel was al gedekt toen Jones de gevangenis verliet.

Meer op rtlnieuws.nl:
Amerikaan vrijgelaten die 27 jaar vast zat door liegende getuigen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore