Buitenland

'President Mugabe en zijn familie zitten vast'

15 november 2017 09:07 Aangepast: 15 november 2017 13:19
De afgezette president Robert Mugabe en zijn vrouw Grace, die werd aangewezen als de nieuwe vice-preisdent van het land, zitten nu vast Beeld © EPA

Het gezin van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe is in hechtenis genomen. De ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa neemt voorlopig de leiding over regeringspartij ZANU-PF over, twittert de regeringspartij.

Het is nog onduidelijk wie namens de partij de berichten verstuurt.

"De 'first familie' is gisteravond vastgezet en is veilig'', schrijft de regeringspartij. Die meldt ook dat 'Zimbabwe noch ZANU eigendom zijn van Mugabe en zijn vrouw', de 52-jarige Grace Mugabe. "Vandaag begint een nieuw tijdperk en kameraad Mnangagwa zal ons helpen een beter Zimbabwe te creëren.''

Het Zimbabwaanse leger ontkent bezig te zijn met een militaire coup. Dat hebben de militairen bekendgemaakt in een toespraak op de staatstelevisie. De zender hadden ze vannacht met geweld ingenomen.

Voor het gerecht

In het verklaring zeiden twee militairen dat president Mugabe en zijn familie 'gezond en veilig' waren. Het leger zegt zich alleen op de 'criminelen rond de president' te richten.

"Die moeten voor het gerecht verschijnen voor al het economische en sociale leed dat ze hebben veroorzaakt. Zodra we die missie hebben volbracht, zal de situatie weer terugkeren naar de normale gang van zaken."

Fragment uit de toespraak:

Meer op rtlnieuws.nl:
Leger Zimbabwe ontkent staatsgreep: 'Mugabe is veilig'