Buitenland

Leger Zimbabwe ontkent staatsgreep: 'Mugabe is veilig'

15 november 2017 04:24 Aangepast: 15 november 2017 08:18
Een onbekende officier van het leger las op televisie een verklaring voor

Het Zimbabwaanse leger ontkent bezig te zijn met een militaire coup. Dat hebben de militairen laten weten via een zender van de staatstelevisie, die ze vannacht met geweld hebben ingenomen.

President Mugabe en zijn familie zouden 'gezond en veilig' zijn, laten twee militairen in een verklaring weten. Het leger zegt zich alleen op de 'criminelen rond de president' te richten. "Die moeten voor het gerecht verschijnen voor al het economische en sociale leed dat ze hebben veroorzaakt. Zodra we die missie hebben volbracht, zal de situatie weer terugkeren naar de normale gang van zaken." 

Fragment uit de toespraak:

Speculaties niet uit de lucht

Wanneer dat zou zijn, werd niet gezegd. Ook van de president zelf is nog geen bericht, waarmee de speculaties over een mogelijke coup nog niet uit de lucht zijn.  

Gisteren verschenen er gedurende de dag op steeds meer plaatsen tanks en andere militaire voertuigen in de hoofdstad Harare en had de hoogste legerleider op televisie verklaard te zullen ingrijpen tegen het afzetten van de vicepresident. Vannacht namen militairen de staatstelevisie over en werden er explosies in de hoofdstad gehoord

Opvolging Mugabe

De aanleiding voor de onrust was het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Met dat ontslag lijkt Mugabe de weg te hebben willen vrijmaken voor zijn vrouw Grace om hem op te volgen. 

Het is voor het eerst in het 37-jarige bewind van Mugabe dat het leger openlijk tegen hem ingaat. De hoogbejaarde dictator leunt al tientallen jaren op militaire steun om aan de macht te blijven.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zimbabwaans leger neemt staatstelevisie over

`