Buitenland

Australië wil homohuwelijk toestaan

15 november 2017 01:53 Aangepast: 15 november 2017 08:13
De uitslag van de stemming wordt gevierd in parken in Sydney Beeld © AFP

Een ruime meerderheid van de Australische bevolking heeft gestemd voor de invoering van het homohuwelijk. 61,6 procent van de kiezers stemde voor invoering, 38,4 procent was tegen.

Ruim driekwart van de stemgerechtigden deed mee aan de peiling.

Duizenden voorstanders van het homohuwelijk hadden zich in parken in Sydney, Melbourne en andere steden verzameld om de uitslag af te wachten.De uitslag werd met gejuich begroet. Ook premier Malcolm Turnbull was enthousiast. "Het is ondubbelzinnig en overdonderend. Miljoenen hebben gestemd voor eerlijkheid, voor commitment, voor liefde."

De eerste homohuwelijken van de wereld

Nederland was in 2001 wereldnieuws door als eerste land ter wereld het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.

Nieuwe wet naar parlement

De uitkomst van de stemming is niet bindend, maar de Australische regering had van tevoren al toegezegd een wetsvoorstel voor invoering van het homohuwelijk naar het parlement te sturen als kiezers hun steun zouden uitspreken. Direct na het bekend worden van de stemming bevestigde Turnbull dat nog eens.  

Australië zou het 26e land zijn dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert. Homoseksualiteit was in sommige Australische staten zelfs nog in 1997 officieel verboden. 

`