Buitenland

Zimbabwaans leger neemt staatstelevisie over

15 november 2017 01:11 Aangepast: 15 november 2017 01:34
Beeld © AFP

Militairen zijn in Zimbabwe het gebouw van de staatstelevisie binnengedrongen. Dat zeggen drie getuigen tegen persbureau Reuters. Eerder op de dag had de hoogste legerleider al in verdekte termen gedreigd met een staatsgreep tegen dictator Robert Mugabe.

Ook zouden er momenteel explosies worden gehoord in de hoofdstad Harare. Overdag waren er al op steeds meer plaatsen legertrucks en andere militaire voertuigen zichtbaar. De Amerikaanse ambassade in het land heeft zijn personeel opgeroepen een veilige plek te zoeken. 

'Er gebeurt niet echt iets'

Onduidelijk is nog steeds of het daadwerkelijk om een coup gaat, of dat het leger zijn tanden wil laten zien. De Zimbabwaanse ambassadeur in buurland Zuid-Afrika ontkende geruchten over een mogelijke staatsgreep. "Er gebeurt niet echt iets", aldus ambassadeur Isaac Moyo. "Dit zijn maar berichten op sociale media."

Het leger heeft officieel nog niets van zich laten horen, ook niet via de overgenomen staatstelevisie.  

Ontslag vicepresident

De aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om de 93-jarige Mugabe op te volgen. Met diens ontslag lijkt Mugabe de weg vrij te willen maken voor zijn vrouw Grace om hem op te volgen. 

Thumbnail

Robert Mugabe en zijn vrouw Grace

Sinds 1980 aan de macht

Mugabe is al sinds aan de macht in Zimbabwe sinds het land in 1980 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Aanvankelijk voerde hij een gematigd bewind, maar vanaf de jaren 90 werd zijn regeerstijl steeds autocratischer en corrupter.

Tegen de eeuwwisseling had hij zijn land in een ongekende crisis gestort, waarbij het grootste deel van de bevolking honger leed, de gezondheidszorg steeds slechter werd en de inflatie enorm was. Sindsdien wist hij vooral aan de macht te blijven door het met geweld onderdrukken van zijn tegenstanders. Hij zorgde er al die jaren wel voor dat het leger, zijn belangrijkste bondgenoot, weinig te klagen had. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`