Buitenland

Diamant van Napoleon en Lodewijk XIV geveild

15 november 2017 00:31 Aangepast: 15 november 2017 08:20
Deze diamant, Le Grand Mazarin, werd onder meer gedragen door Napoleon Beeld © AFP

Vier Franse koningen, vier koninginnnen, twee keizers en twee keizerinnen hadden hem ooit in bezit. Wie vanaf vandaag de eigenaar is, weten we niet, maar deze onbekende eigenaar had in ieder geval 12,3 miljoen euro over voor de diamant Le Grand Mazarin.

De diamant is 19 karaat (ongeveer 3,8 gram) en is afkomstig uit de Indiase Golconda mijnen, waar ook de Koh-i-Noor, bekendste diamant ter wereld, vandaan komt.

Val van Franse koningen

De diamant was getuige van de val van de Franse koningen, van de Franse revolutie en behoorde onder meer toe aan koningen Lodewijk XIV en Lodewijk XVI. De steen kwam later in het bezit van Napoleon, die opdracht gaf deze te gebruiken in een sieraad voor zijn tweede vrouw Marie-Louise.

De diamant bracht ongeveer twee keer zo veel op als de veilingmeesters hadden gehoopt. Niet alleen is de koper onbekend, ook de verkoper is anoniem. Bekend is alleen dat het om een adellijke Europese familie gaat.

Op de veiling ging ook de grootste diamant ooit geveild (163 karaat) onder de hamer. Die steen wisselde voor omgerekend 28 miljoen euro van eigenaar. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`