Ga naar de inhoud
Buitenland

Bekendste scrabblespeler van Engeland geschorst om valsspelen

Archieffoto. Beeld © iStock

Een Britse sterspeler van het bordspel Scrabble is beschuldigd van vals spel. Hij zou zijn pas getrokken letters in de hand hebben gehouden terwijl hij in het zakje graaide voor nieuwe letters. De man is geschorst en mag drie jaar niet meedoen aan wedstrijden.

De officiële spelregel is dat deelnemers hun open hand aan de tegenstander laten zien voordat ze een nieuwe steen uit het letterzakje pakken. Ook zou er alleen op schouderhoogte in het zakje gegrabbeld mogen worden.

Nadat drie verschillende getuigen eerder dit jaar hadden gemeld dat de 60-jarige Allan Simmons zich niet aan deze regels hield, startte de Britse scrabblebond een onderzoek. De bond concludeerde dat de acties van Simmons wel moeten hebben geleid tot valsspelen.

Niemand groter dan spel

Simmons ontkent dat hij valsgespeeld zou hebben. "Op zo'n hoog niveau kan dit spel heel intens worden. Er gaat dan heel wat om in je hoofd", zegt Simmons tegen The Times. "Het is daarom soms moeilijk om alle regeltjes van het lettertrekken precies op te volgen."

De voormalig Britse scrabblekampioen schreef meerdere boeken over het bekende bordspel en is een van de bekendste spelers van Engeland. De scrabblebond betreurt het voorval, maar benadrukt dat 'niemand groter is dan het spel'.