Buitenland

Massagraven met honderden door IS geëxecuteerde burgers gevonden

12 november 2017 06:58
Iraakse strijdkrachten in Kirkuk (archieffoto) Beeld © AFP

In de Iraakse provincie Kirkuk zijn massagraven ontdekt van honderden burgers die door terreurorganisatie IS zijn vermoord. De slachtoffers zouden ter plekke bij de graven zijn geëxecuteerd.

De gouverneur van Kirkuk sprak op een persconferentie in het bijzijn van journalisten van de Amerikaanse nieuwszender CNN over burgers die 'naar de graven toe zijn gesleept en barbaars om het leven zijn gebracht door IS'ers'. De persconferentie werd gehouden bij één van de graven in het gebied al-Bakara, waar volgens de Iraakse autoriteiten zeker 400 lichamen liggen.

'Auto's vol burgers'

De gouverneur zegt dat mensen die de moorden hebben gezien militairen naar de graven hebben geleid. Een getuige vertelt tegen CNN dat hij IS-leden zag die auto's vol burgers naar de plek brachten en executeerden. De gouverneur heeft de Iraakse regering en een mensenrechtencommissie gevraagd om naar de vijf gevonden massagraven te komen en DNA-testen te doen om de lichamen te identificeren. 

De regio waar de lichamen werden gevonden, stond tot 2011 onder controle van de Amerikanen. In 2014 werd het olierijke gebied ingenomen door IS. De terreurorganisatie werd verdreven door Koerdische troepen en in vorige maand overgenomen door het Iraakse leger.

`