Buitenland

Wie is wie in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen

07 november 2017 20:33 Aangepast: 07 november 2017 23:05
Donald Trump (archieffoto) Beeld © AFP

Het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een paar maanden bezig en onderzoeksleider Robert Mueller heeft zijn eerste arrestaties verricht. Wie zijn de mannen die Mueller in het vizier heeft? En wat is hun relatie met president Trump?

Eerst over Robert Mueller. Hij is de speciaal aanklager die namens de Amerikaanse justitie onderzoek doet naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Zijn volledige naam is Robert S. Mueller III.

Bobby Three Sticks

Zijn bijnaam – vanwege het Romeinse cijfer drie – is Bobby Three Sticks. Een man zonder poeha, een Republikein, die na zijn diensttijd rechten ging studeren en later directeur werd van de FBI.

Miniatuurvoorbeeld

Robert Mueller (Foto: AFP)

Mueller werd in mei dit jaar aangewezen om onderzoek te doen naar banden tussen de Russische overheid en medewerkers van Trumps campagneteam. Trump is zelf ook onderdeel van het onderzoek: mogelijk zou hij de rechtsgang belemmerd hebben. 

Ontslag Comey

Trump vroeg in maart het FBI-onderzoek naar zijn nationaal veiligheidsadviseur te staken. FBI-directeur James Comey, die op dat moment onderzoek deed naar eventuele banden tussen de Russen en Trumps campagne, weigerde. Niet veel later werd Comey door Trump ontslagen.

Bemoeienis staat vast

Voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten staat vast dat de Russen zich bemoeid hebben met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ze zeggen voldoende bewijs te hebben voor:

  • Het hacken van computers van de Democratische partij en het stelen van e-mails van Hillary Clintons campagneleider John Podesta.
  • Inbreken of poging tot inbreken in systemen die gebruikt worden om kiezers te registreren. In meer dan de helft van de Amerikaanse staten zijn pogingen gedaan. Zeker vier waren succesvol.
  • Het verspreiden van nepnieuws via socialemediakanalen zoals Facebook en Twitter.

De vraag is of Trump en de mensen om hem heen daarvan op de hoogte waren. Speciaal aanklager Robert Mueller doet daar op dit moment onderzoek naar, maar het Witte Huis ontkent stellig dat Trumps campagne hulp kreeg van de Russen. Toch heeft Mueller de volgende vertrouwelingen van Trump in het vizier.

1. Paul Manafort

Miniatuurvoorbeeld

Foto: AFP

Trumps oud-campagnechef. Paul Manafort zou miljoenen dollars hebben witgewassen, geld dat hij ontving uit Rusland. Ook zijn assistent Richard Gates is aangeklaagd door Mueller. Beiden zeggen onschuldig te zijn. Ze hebben van de rechter huisarrest en een elektronische enkelband gekregen.

2. George Papadopoulos

Miniatuurvoorbeeld

Foto: AFP

Buitenlandadviseur van Trump. Hij probeerde contact te leggen met de Russen en kreeg te horen dat de Russen 'viezigheid' hadden over Clinton. Het gaat om duizenden e-mails. Hij loog tegenover de FBI over zijn contacten. Papadopoulos heeft bekend en werkt - waarschijnlijk in ruil voor strafvermindering - actief mee aan het onderzoek.

3. Michael Flynn

Miniatuurvoorbeeld

Foto: EPA

Flynn is de voormalig nationaal veiligheidsadviseur van Trump. Dat was hij alleen de eerste 24 dagen. Daarna werd hij ontslagen, omdat hij gelogen had over zijn contacten met een Russische diplomaat. Flynn heeft warme banden met Rusland. Zo kreeg hij geld van de Russen om een speech te houden in Moskou. Daar had hij toestemming voor moeten vragen, maar dat deed hij niet.

4. Jared Kushner

Miniatuurvoorbeeld

Foto: EPA

Kushner is de schoonzoon van Donald Trump en een van de belangrijkste adviseurs van de president. Hij had, nog voordat Trump geïnaugureerd werd als president, ontmoetingen met belangrijke Russen, onder meer met de Russische ambassadeur en een bankier. De ontmoetingen werden niet gemeld.

5. Donald Trump Jr.

Miniatuurvoorbeeld

Foto: AFP

Trump Jr. is de oudste zoon van de president. Onderzoekers willen weten wat er precies is voorgevallen tijdens een bijeenkomst in de Trump Tower in juni 2016. Trump Jr. sprak daar met een Russische advocaat om schadelijke informatie te krijgen over Hillary Clinton.

In naar buiten gekomen in e-mails over de ontmoeting staat dat de Russische overheid betrokken was. Bij de ontmoeting waren ook Jared Kushner en Paul Manafort aanwezig. De Trump Tower diende als hoofdkwartier van Trumps campagne.

6. Wilbur Ross

Miniatuurvoorbeeld

Foto: AFP

Ross is Trumps minister van Handel. Uit gelekte documenten rond belastingontwijking, de zogenaamde Paradise Papers, kwam naar buiten dat Ross zaken deed met de schoonzoon van Poetin. Ross deed via scheepstransporteur Navigator Holdings zaken met het Russische bedrijf Sibur.

Ross lag al onder een vergrootglas vanwege zijn vorige baan. Hij was toen vicevoorzitter van de Bank of Cyprus. Veel steenrijke Russen hebben hun geld in Cyprus gestald om belasting te ontwijken.

Correspondent Erik Mouthaan volgt Trump op de voet. Deze week, wat je moet weten over het FBI-onderzoek:

Mis niets over het presidentschap van Donald Trump en de laatste politieke ontwikkelingen in Amerika.  Abonneer je hier via de volg-knop op het laatste nieuws. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore