Buitenland

Iraakse stad heroverd: IS militair bijna uitgeschakeld in Irak en Syrië

03 november 2017 20:19 Aangepast: 03 november 2017 21:02
Beeld © AFP

Het Iraakse leger heeft terreurorganisatie IS opnieuw een slag toegebracht. Het regeringsleger van Irak heeft de plaats al-Qaim heroverd op Islamitische Staat. IS verloor vandaag ook een Syrische stad.

IS, dat ooit een gebied met miljoenen inwoners in handen had, is nu militair bijna uitgeschakeld in Irak en Syrië. Maar dat betekent niet dat IS verslagen is. De vrees is dat de overgebleven jihadisten ondergronds gaan. Ze kunnen dan guerrilla-aanvallen uitvoeren zonder grondgebied te hoeven verdedigen.

Nog één plaats in Irak

Al-Qaim was de laatste Iraakse stad van enige omvang die nog in handen was van IS. De stad ligt op een strategische plek, bij de grens met Syrië.

ZIE OOK: 'Derde van alle Europese Syriëgangers is teruggekeerd'

De terreurorganisatie heeft in Irak voor zover bekend alleen nog het dorpje Rawa in handen. Ook dat ligt in het grensgebied met Syrië. Bagdad maakte eind vorige maand bekend een offensief te beginnen om beide plaatsen weer in handen te krijgen.

Eerder vandaag werd de Syrische plaats Deir al-Zour heroverd op IS. Het Syrische regeringsleger maakt daar nu weer de dienst uit.

Laatste grote IS-bolwerk in Syrië gevallen

Twee weken geleden werd Raqqa bevrijd door de VS gesteunde Syrische milities.
`