Buitenland

'Sterke afname aantal baby’s met Down in Vlaanderen'

02 november 2017 11:21 Aangepast: 02 november 2017 14:06
In Nederland werden vorig jaar 180 kinderen met het Syndroom van Down geboren. Beeld © ANP

In Vlaanderen zijn vorig jaar veel minder baby's geboren met het syndroom van Down dan in de jaren daarvoor. In 2016 waren het er 31, een vermindering met 30 procent. De jaren daarvoor waren het rond de 50.

Dat zegt de Vlaamse gynaecoloog Hendrik Cammu tegen de Belgische krant De Standaard. De daling van het aantal downbaby’s is het gevolg van het aanbieden van prenatale screening via de NIPT-test.

Met die test wordt het bloed van de zwangere vrouw onderzocht op chromosomale afwijkingen, waarvan de meest voorkomende het downsyndroom is. Het syndroom van Down komt voor bij 1 op de 800 zwangerschappen. Als geen daarvan zou worden afgebroken, zou dat leiden tot 80 kinderen met Down in Vlaanderen.

Screenen

In België werd de NIPT-test in 2013 geïntroduceerd in privé-klinieken. Sinds die tijd is het aantal geboortes van kinderen met Down gestaag afgenomen. In Nederland wordt de test pas sinds 1 april van dit jaar aangeboden.

ZIE OOK: Ook keuze voor NIPT-test is dilemma: 'Stel dát er uit komt dat er iets mis is?'

"In Nederland laat 40 procent van de zwangere vrouwen zich prenataal screenen", zegt voorzitter van de Stichting Down Syndroom Regina Lamberts. "Maar hier hebben we een andere houding dan in België ten opzichte van screenen en wat we daarna doen."

Effect NIPT in Nederland

Volgens Lamberts is het aantal geboortes van kinderen met het Down van Syndroom in Nederland weliswaar licht afgenomen de afgelopen jaren, van 200 naar 180 vorig jaar, maar dat heeft volgens haar niets te maken met prenatale screening. Over het effect van de invoering van de NIPT-test valt daarnaast nog weinig te zeggen.

"De test werd wordt hier sinds 1 april uitgevoerd dus is het nog te vroeg om te weten wat daar de effecten van zijn."

Voorlichting

Toch verwacht Lamberts niet zo'n grote afname als in Vlaanderen. Het grote verschil zit volgens Lamberts in de benadering van de aanbieder van de NIPT-testen. "In België zijn dat commerciële bureaus. Die willen zoveel mogelijk van die testen verkopen. In Nederland wordt door ziekenhuizen rond de screening in veel gevallen voorlichting gegeven. Over voor welke keuzes mensen na zo'n test komen te staan. Ze krijgen objectieve informatie over wat de gevolgen zijn van een kind met Down. Dat staat sinds 1 april ook in de protocollen van het ziekenhuis."

"We zijn hier een heel eind verder. In België is het: 'we hebben een foutje ontdekt, u kunt het weghalen en dan nog een keer proberen'. Hier geven we objectieve informatie over wat je kan verwachten: de kwaliteit van leven van iemand met Down, hoe gezinnen het ervaren, wat mensen met Down allemaal kunnen. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke beslissing. Maar we zien stellen die een NIPT-test hebben gedaan, een kind met Down geboren laten worden."

Video: Zo werk de NIPT-test:

Alle zwangere vrouwen mogen een NIPT-test laten doen. Dat is een veilige manier om te onderzoeken of hun baby het syndroom van Down heeft of een andere ernstige afwijking. Presentator Daphne Lammers legt uit hoe de test werkt. 

Meer op rtlnieuws.nl:
'NIPT-test voor zwangere vrouwen niet in het basispakket'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore