Buitenland

Overal ter wereld zeggen vrouwen: #MeToo

01 november 2017 19:51 Aangepast: 01 november 2017 20:03
Beeld © Getty

Al twee weken delen vrouwen via social media massaal hun verhalen over seksuele intimidatie en (machts)misbruik. Niet alleen in Nederland en de Verenigde Staten, maar overal. Ook in landen als India, Pakistan en Egypte zeggen vrouwen massaal: #MeToo.

Frankrijk

#balancetonporc: Frankrijk. ‘Balance ton porc’ betekent zoveel als: ‘verlink jouw varken’.Opvallend veel Franse vrouwen spreken zich uit. In het land van de avontuurtjes gebeurt dus heel wat tegen de zin van de vrouwen in. Een paar jaar geleden spraken vrouwen zich daar ook al uit. Toen was de aanleiding de misplaatste seksuele toespelingen van politici richting journalistes.

Italië

#Quellavoltache: In Italië gebruiken vrouwen deze tag om misbruik en seksuele intimidatie aan te kaarten. Het betekent: 'die keer dat…' Maar dat wordt ze lang niet altijd in dank afgenomen, merkte ook actrice Asia Argento. Zij was een van de eerste vrouwen die vertelde te zijn verkracht door de Amerikaanse producent Harvey Weinstein. De reacties in Italië zijn niet mals. Op sociale media wordt ze uitgemaakt voor slet.

Volgens Argento krijgen slachtoffers van seksueel geweld in Italië vaak de schuld. De actrice zegt haar land te zijn ontvlucht vanwege de haatgolf tegen haar. Ze woont tijdelijk in Berlijn.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië heeft #MeToo geleid tot een enorm politiek schandaal. De hele week regent het misbruikverhalen rond Britse politici. Het begon met de onthulling over conservatief politicus Mark Garnier die zijn secretaresse seksspeeltjes liet kopen en haar 'sugartits' noemde.

Vervolgens werd bekend dat vrouwelijke medewerkers in het parlement elkaar in WhatsApp-groepjes waarschuwen voor 'grijpgrage' mannelijke parlementariërs. En Bex Bailey, een vrouwelijk partijlid van Labour onthulde op een partijcongres te zijn verkracht. Een partijbons raadde haar af aangifte te doen.                                                               

Pakistan en India 

Landen als Pakistan en vooral India zijn berucht vanwege het seksuele geweld tegen vrouwen. De verkrachting met dodelijke afloop van een jonge vrouw een paar jaar geleden zorgde er voor een ware volkswoede. Veel vrouwen geven in het kader van #MeToo aan zich niet veilig te voelen op straat of in het openbaar vervoer. 

Kandidaten miss-verkiezing in actie tegen vrouwenmishandeling:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore