Buitenland

Catalaans parlement stemt in met uitroepen onafhankelijkheid

27 oktober 2017 15:26 Aangepast: 27 oktober 2017 23:07
Voorstanders van de onafhankelijkheid vandaag bij het regioparlement in Barcelona. Beeld © AFP

Het Catalaans parlement heeft een motie aangenomen waarin staat dat de Spaanse regio zich onafhankelijk zal verklaren. Maar het is uitgesloten dat de Spaanse regering het zover laat komen.

Een deel van de parlementariërs verliet de zaal voorafgaand aan de stemming: de leden van de Socialistische Partij, de Partido Popular en Ciudadanos. Daarop werd aangedrongen op een geheime stemming door de partijen die achter de afscheiding staan. Zij hadden de motie ingediend.

'Geen alternatief'

Of de onafhankelijkheid daadwerkelijk kan worden uitgeroepen, is nog maar de vraag. Vlak na de stemming in het Parlement besloot de Spaanse senaat dat de Spaanse premier Rajoy het bestuur Catalonië in handen mag nemen

"Er is volgens mij geen alternatief", zei Rajoy vanochtend voor de stemming in de senaat. Hij verwijt de Catalaanse regering de wet te negeren en de democratie belachelijk te maken. "We zijn geconfronteerd met een ongekende uitdaging in onze recente geschiedenis."

Miniatuurvoorbeeld

De Catalaanse president Carles Puigdemont (links) en de Spaanse premier Mariano Rajoy staan lijnrecht tegenover elkaar. (Foto AFP)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore