Buitenland

'Derde van alle Europese Syriëgangers teruggekeerd'

27 oktober 2017 04:33 Aangepast: 27 oktober 2017 10:38

Een derde van alle Europese IS-strijders is inmiddels weer teruggekeerd naar Europa. In Nederland zijn vermoedelijk alweer 50 jihadisten teruggekeerd uit Syrië en Irak, schat de Amerikaanse denktank Soufan Center.

Teruggekeerde Syriëgangers vormen een groot gevaar voor de samenleving waar ze naar terugkeren, stelt het Soufan Center. De kans dat ze een normaal leven gaan leiden en ze blijven gevoelig voor oproepen van voormalige strijdmakkers. 

Terugkeren, dat willen wel meer Syriëgangers

Veel Syriëgangers willen graag terugkeren, maar dat valt nog niet mee legt correspondent Olaf Koens uit. 

Bureaucratie van IS

De Amerikaanse onderzoekers werden geholpen door de organisatie van IS, schrijft de Volkskrant. Want ook al bedekken de jihadisten hun gezicht op filmpjes en doen ze hun best onder de radar te verdwijnen, de bureaucratie van IS hield wel netjes bij wie waarvandaan kwam en waarheen trok. En bij het veroveren van de IS-bolwerken werden er duizenden van zulke documenten gevonden. 

In heel Europa zijn 5600 IS'ers teruggekeerd naar hun geboorteland, dat is zo'n dertig procent van hoeveel er zijn afgereisd. Vanuit Nederland trokken er de afgelopen jaren naar schatting zo'n 280 jihadisten naar Syrië. De 50 die naar schatting terugkeerden, zijn dus een relatief kleine groep, vergeleken met andere landen. Het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld zag de helft terugkeren: 425 van de 850.

Meer op rtlnieuws.nl:
Recherche onderzoekt ruim 200 Nederlandse jihadisten

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore