Buitenland

Artsen zonder Grenzen slaat alarm: Rohingya-meisjes massaal verkracht

25 oktober 2017 16:10 Aangepast: 25 oktober 2017 16:14
Gevluchte Rohingya in het vluchtelingenkamp Kutupalong in Bangladesh. Beeld © AFP

Rohingya-meisjes die op de vlucht zijn van Myanmar naar Bangladesh worden massaal verkracht. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen zegt in vluchtelingenkampen misbruikte meisjes te behandelen die nog geen 10 jaar oud zijn.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen zeggen in de Britse krant The Guardian dat ze tientallen meisjes medische en psychologische ondersteuning geven in het opvangkamp in Kutupalong (Bangladesh). Ze worden behandeld in een speciale kliniek voor vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel misbruik.

Kinderen specifiek doelwit

Van de slachtoffers die zich daar melden, is de helft jonger dan 18 jaar, zegt een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen. Er was zeker één meisje bij dat 9 jaar oud was, 'plus een aantal anderen onder de 10'. Bij de behandelde meisjes en vrouwen zou het gaan om het 'topje van de ijsberg'.

Sinds de vluchtelingenstroom vanuit Myanmar eind augustus op gang kwam, is dit de eerste keer dat melding wordt gemaakt van kinderen als specifiek doelwit. Er doen verhalen de ronde over militairen die vrouwen en meisjes apart zetten en 'de mooisten' eruit kiezen om te verkrachten, zegt een hulpverleenster tegen de Britse krant. "Veel van hen zijn nog maar 12 of 13 jaar oud."

Islamitische minderheid

Zeker 600.000 Rohingya, die in Myanmar een islamitische minderheid vormen, zijn gevlucht naar Bangladesh. Ze zijn bang voor het geweld van veiligheidstroepen. De ambassadeur van Bangladesh bij de Verenigde Naties heeft het over 'de grootste uittocht vanuit één land sinds de volkerenmoord in Rwanda in 1994'.

Hulporganisaties hebben de afgelopen dagen laten weten extra geld en mensen vrij te maken voor hulp aan de Rohingya. Artsen zonder Grenzen heeft de hulp in Bangladesh drastisch opgeschaald: duizend hulpverleners zijn aan de slag om de vluchtelingen bij te staan.

Dronebeelden tonen vluchtende Rohingya

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`