Buitenland

Europarlement moedigt #MeToo aan, maar lijkt misbruik zelf te tolereren

25 oktober 2017 14:39
De Zweedse Eurocommissaris Cecilia Malmström. Beeld © EPA

Er komt een Europees onderzoek naar seksuele intimidatie. De Europese Commissie wil daarmee nagaan of overheden, bedrijven en organisaties de bestaande regels op dit gebied wel uitvoeren.

Dat kondigde de Zweedse Eurocommissaris Cecilia Malmström vanochtend aan tijdens een debat in het Europees parlement in Straatsburg. Daar werd gesproken over misbruik en intimidatie naar aanleiding van de #MeToo-campagne. Daarin brengen vrouwen (en een groeiend aantal mannen) hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag naar buiten.

Eén op de drie

Eén op de drie vrouwen in de EU is slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld, zei Malmström. "Door een chef, collega, onderwijzer, buur of vreemde op straat. Het is niet aanvaardbaar."

Landen moeten werk maken van de Conventie van Istanbul, zei Malmström. Dit verdrag uit 2011 is opgesteld om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld te voorkomen en bestrijden. Het trad medio 2016 in werking, maar zo'n twintig landen hebben hun wetten nog niet aangepast door bijvoorbeeld online seksuele intimidatie strafbaar te maken.

Aangifte van verkrachting

Het heeft er de schijn van dat seksueel grensoverschrijdend gedrag ook een probleem is bij het Europarlement zelf. Dat blijkt onder meer uit een enquête van de website Politico, die op onderzoek uitging nadat vier stafmedewerksters hadden laten weten aanklachten over seksueel misbruik te hebben ingediend bij het parlement. Twee van hen zouden door collega's zijn verkracht.

Eén van hen sprak van een 'zwijgcultuur' bij het Europarlement, waardoor klachten in de doofpot zouden belanden. Ze zei dat ten minste vijf parlementariërs én de leiding van het parlement op de hoogte waren van haar zaak, die in 2016 zou hebben gespeeld. "Ik werd actief ontmoedigd om naar de politie te stappen", zegt ze.

Europarlementariërs onschendbaar

Een vragenformulier dat Politico vorige week publiceerde, leverde tot nu toe ruim dertig beschuldigingen op van verkrachting, aanranding en intimidatie. Als Europarlementariërs zich daaraan schuldig lijken te hebben gemaakt, wordt het ingewikkeld: om hen strafrechtelijk te kunnen vervolgen, moet eerst hun onschendbaarheid worden opgeheven.

Meer op rtlnieuws.nl:
'De schaamte is groter: je laat je als man toch niet misbruiken?'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore