Buitenland

Saoedische kroonprins pleit voor gematigde islam

24 oktober 2017 18:32
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Beeld © AFP

De kroonprins van het ultraconservatieve Saoedi-Arabië heeft zich in ongebruikelijk klare taal uitgelaten over de manier waarop in zijn land de islam wordt gepredikt. Dat deed hij nadat hij was aangesproken op de radicale ideeën die nu nog overheersen in het land.

Mohammed bin Salman was op een conferentie in de hoofdstad Riyad. Daar zei hij: "We keren terug naar de gematigde islam, die open is tegenover de wereld en alle religies."

Striktere wetgeving

Kroonprins Mohammed zei dat Saoedi-Arabië voor 1979 anders was. In dat jaar werd de grote moskee in Mekka bezet door moslimextremisten en reageerde de regering daarop door een striktere islamitische wetgeving in te voeren en zo extremisten wind uit de zeilen te nemen.

De kroonprins zei dat hij niet wil dat het olierijke vorstendom nog 30 jaar verspilt door zich bezig te houden met radicale denkbeelden. "Die gaan we onmiddellijk uitbannen, te beginnen vandaag." De bevolking is volgens de troonopvolger, die tijdens zijn toespraak vaak werd onderbroken door applaus, toe aan een normaal leven.

Een maand besloot de koning dat vrouwen vanaf juni volgend jaar mogen autorijden. Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld waar dat nog niet mag.

 

 

`