Buitenland

WHO 'heroverweegt' Mugabe als uithangbord

21 oktober 2017 20:35 Aangepast: 22 oktober 2017 22:06
Beeld © AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heroverweegt de aanstelling van Robert Mugabe als uithangbord voor de organisatie. Nadat eerder vandaag bekend werd dat de Zimbabwaanse dictator 'goodwill-ambassadeur' voor de organisatie werd, brak wereldwijd een storm van kritiek los.

Mugabe is al sinds 1980 in zijn eentje aan de macht in Zimbabwe en in die jaren bracht hij het land naar de rand van de afgrond. Miljoenen Zimbabwanen lijden honger in een land dat ooit bekendstond als de 'graanschuur van Afrika'. De gezondheidszorg is zo slecht dat de 93-jarige dictator zichzelf alleen in het buitenland laat behandelen. Hij geeft miljoenen dollars uit aan vluchten naar priveklinieken in het buitenland. 

'Heroverwegen in het licht van onze waarden' 

Dat juist zo iemand een ambassadeur voor de WHO zou moeten zijn, vinden velen onbegrijpelijk. De leider van de WHO, Tedros Adhanom, reageerde in een tweet op de commotie. Hij zegt de kritiek te horen en de beslissing 'te heroverwegen in het licht van onze waarden'. 

Eerder had de Ethiopiër de keuze voor Mugabe nog juist verdedigd omdat hij hoopte dat Afrikaanse leiders zo meer betrokken zouden raken bij de WHO. Hij belooft nu zo snel mogelijk met een verklaring te komen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Woede na benoeming president Mugabe tot uithangbord VN-gezondheidsorganisatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`