Buitenland

Miljoen euro voor gouden tip over moord op Maltese journaliste

21 oktober 2017 20:03 Aangepast: 21 oktober 2017 20:04
Bloemen en kaarsen bij een gedenkplaats. Beeld © AFP

De regering van Malta heeft een miljoen euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de dader van de moordaanslag op een onderzoeksjournaliste.

De 53-jarige Daphne Caruana Galizia kwam maandag door een aanslag met een autobom om het leven. De journalist schreef in haar populaire blog over de omvangrijke corruptie op Malta. 

ZIE OOK: Gewelddadige dood vermaarde journaliste zorgt voor tumult op Malta

Ze werd vlak bij haar huis in Bidnija werd gedood. Haar lichaam werd gevonden door haar zoon Matthew, die door de verwoestende explosie werd gealarmeerd. Het staat nog niet vast wat de ontploffing heeft veroorzaakt. Zowel haar lichaam als delen van haar auto werden tientallen meters weggeslingerd, laat de politie weten.

Misstanden blootgelegd

De 53-jarige Caruana was een vermaarde onderzoeksjournalist die veel misstanden naar buiten bracht. Het blog dat ze daarover bijhield, Running Commentary, groeide uit tot één van de drukstbezochte websites van Malta, waar ze een bekendheid was.

Haar dood veroorzaakt opschudding: president Marie-Louise Coleiro Preca heeft de bevolking opgeroepen om rustig te blijven. "In deze tijden, nu het land wordt opgeschrikt door zo'n afschuwelijke aanval, roep ik iedereen op zijn woorden te wegen, niet te oordelen, en eensgezindheid te tonen."

`