Buitenland

Supertyfoon koerst recht op Tokio af

21 oktober 2017 17:33 Aangepast: 21 oktober 2017 17:35
De buitenste rand van tyfoon Lan gezien vanaf het zuidelijker gelegen eiland Taiwan Beeld © EPA

Tokio zet zich schrap voor een supertyfoon Lan: de zwaarste orkaan die momenteel op de aarde woedt en naar verwachting zondagavond aan land komt. De Japanse hoofdstad gaat er vol van langs krijgen.

Momenteel haalt Lan windsnelheden van boven de 240 kilometer per uur en zit daarmee in de een na hoogste categorie die bestaat.  De verwachting is dat hij de komende 24 uur boven het koudere zeewater voor de Japanse kust wel iets gaat afzwakken, maar dan gaat het nog steeds om een tyfoon - de daar gebruikelijke aanduiding voor een orkaan - in de tweede categorie. 

Vloedgolven

Tokio krijgt naar verwachting midden in de nacht te maken met windsnelheden tot 200 kilometer per uur en daar komen nog vloedgolven bij die worden opgezweept door de wind vanuit de zee. 

"Tyfoons en orkanen komen in de streek wel vaker voor, maar bijzonder is dat deze vol over Tokio heen gaat trekken, een enorm dichtbevolkt gebied", zegt meteoroloog Dennis Wilt van Buienradar. "Dat maakt hem gevaarlijk." Het is precies daar waar Lan aan land zal komen. 

40 miljoen mensen

Tokio is inclusief voorsteden na het Chinese Guanzhou de op één na dichtstbevolkte metropool ter wereld. Er wonen zo'n 40 miljoen mensen in een gebied vergelijkbaar met de provincies Groingen, Friesland, Drenthe en Overijssel.

Valt wel mee? Nou nee

Boven land verliest een orkaan snel veel van zijn verwoestende kracht, dus vaak zijn ze dan al flink afgezwakt als ze de grote steden bereiken.

Maar dat gaat niet op voor Lan. Die raast door Tokio dus nog steeds als een categorie 2. Wilt: "Dat klinkt misschien alsof het wel meevalt, maar dat zijn windsnelheden waar wij hier helemaal niks bij kunnen voorstellen. Een 'lichte' orkaan van categorie 1 is nog altijd sterker dan windkracht 12."

Meer op rtlnieuws.nl:
Harvey, Irma, José... Waar komen de namen van orkanen vandaan?

`