Buitenland

Spaanse premier wil Catalaanse regering ontslaan en nieuwe verkiezingen

21 oktober 2017 13:59 Aangepast: 21 oktober 2017 15:27
De Spaanse premier Mariano Rajoy.

Spanje wil de Catalaanse regering ontslaan, de macht van het regionale parlement inperken en binnen zes maanden nieuwe verkiezingen in Catalonië uitschrijven. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy bekendgemaakt na afloop van een ingelaste kabinetsbijeenkomst over de situatie over de opstandige Spaanse regio.

Rajoy wil de Catalaanse leider Puigdemont en de andere bestuurders in Catalonië ontslaan. Rajoy heeft de Spaanse Senaat om toestemming daarvoor gevraagd. Hij benadrukt dat hij niets verandert aan de autonomie van Catalonië.

Artikel 155

Volgens Rajoy gaan de separatistische leiders in Catalonië in tegen de grondwet en de wetten. Hij wil daarom het bestuur in Catalonië overnemen.

Rajoy doet daarom een beroep op artikel 155 van de Spaanse grondwet om de regio weer onder directe controle van Madrid brengen. Het is de eerste keer dat er een beroep wordt gedaan op artikel 155. 

Ramkoers

De regering in Madrid en het Catalaanse regiobestuur liggen al geruime tijd op ramkoers. De Catalanen organiseerden tegen de zin van Madrid een referendum over onafhankelijkheid. De landelijke autoriteiten grepen daarop hard in om de illegale stembusgang te verstoren. Toch brachten meer dan 2 miljoen mensen een stem uit, waarvan ruim 90 procent stemde voor de onafhankelijkheid.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont liet donderdag weten dat het regioparlement de onafhankelijkheid kan uitroepen als Madrid een dialoog uit de weg blijft gaan. Daarop kondigde de regering aan zaterdag bijeen te komen om 'in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen' in de autonome regio.

Video: Waarom de Catalanen op eigen benen willen staan:

Meer op rtlnieuws.nl:
Catalaanse leider geeft geen duidelijkheid over uitroepen onafhankelijkheid

`