Buitenland

Justitie Spanje wil Catalaanse leider aanklagen vanwege onafhankelijkheidswens

21 oktober 2017 13:36 Aangepast: 21 oktober 2017 14:58
De Catalaanse leider Carles Puigdemont. Beeld © AFP

De Catalaanse leider Carles Puigdemont wordt mogelijk aangeklaagd voor rebellie. Het Spaanse Openbaar Ministerie bevestigt dat het een aanklacht voorbereidt tegen hem en andere separatisten.

Als de Catalaanse leiders de onafhankelijkheid uitroepen, overtreden ze de Spaanse grondwet en riskeren ze 15 tot 25 jaar celstraf. Als het tot een gewapende opstand komt, kan de straf worden verhoogd tot dertig jaar, aldus Spaanse media.

De Spaanse regering dreigt de autonomie van Catalonië op te schorten. Puigdemont heeft ermee gedreigd dat de regio dan de onafhankelijkheid zal uitroepen.

Vandaag is de Spaanse regering bijeen vanwege de situatie in Catalonië. Premier Mariano Rajoy doet dan naar verwachting een beroep op artikel 155 van de Spaanse grondwet om de regio weer onder directe controle van Madrid brengen.

Opschorten zelfstandigheid

Het zou de eerste keer zijn dat een beroep wordt gedaan op artikel 155. Dat onderdeel van de grondwet stelt de regering in staat het Catalaanse zelfbestuur op te schorten. De premier en de leider van de socialistische oppositiepartij PSOE zouden vrijdag ook hebben afgesproken dat in januari nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden in de regio.

De regering in Madrid en het Catalaanse regiobestuur liggen al geruime tijd op ramkoers. De Catalanen organiseerden tegen de zin van Madrid een referendum over onafhankelijkheid. De landelijke autoriteiten grepen daarop hard in om de illegale stembusgang te verstoren. Toch brachten meer dan 2 miljoen mensen een stem uit, waarvan ruim 90 procent stemde voor de onafhankelijkheid.

Meer op rtlnieuws.nl:
Spaanse regering schort autonomie Catalonië zaterdag op

`