Buitenland

Stokoude nazikampbewaker alsnog aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moord

20 oktober 2017 12:01 Aangepast: 20 oktober 2017 12:14
Een Joodse bezoeker bekijkt de 'dodenmuur' in vernietigingskamp Lublin-Majdanek

Het Duits Openbaar Ministerie heeft een 96-jarige oud-bewaker van nazivernietigingskamp Lublin-Majdanek aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan moord.

De man zou als 22-jarige tussen augustus 1943 en januari 1944 als bewaker hebben gediend in het kamp in het toen bezette Polen. Hij zou daar mensen hebben bewaakt die later werden vermoord. 

Eigen graf graven

"Volgens de bewijslast wist de beschuldigde van de wreedheid van de georganiseerde massamoorden, net als alle andere SS'ers in het kamp", schrijft de openbare aanklager. "Hij wist ook dat deze mensen, onschuldig en weerloos, op grond van inhumane redenen werden vermoord omwille van hun ras."

De verdachte was aanwezig bij de 'Erntefest' (Oogstfeest)-executies op 3 november 1943, waarbij zeker 17.000 Joodse gevangenen werden doodgeschoten. Zij hadden daarvoor eerst hun eigen graf moeten graven.  

Medisch onderzocht

De man zou 'willens en wetens' hebben meegewerkt aan de 'gruwelijke en wrede gang van zaken', zegt de aanklager. De rechtbank moet nu beslissen of het tot een zaak komt. De beklaagde is medisch onderzocht. Volgens justitie kan hij twee dagen per week maximaal twee uur de rechtszaak aan.

De Duitse justitie is bezig met een race tegen de tijd om de vaak stokoude verdachten uit het Hitler-tijdperk toch nog voor de rechter te krijgen voordat zij van ouderdom sterven.

`