Buitenland

Amerikaanse Senaat nipt akkoord met begroting over 2018

20 oktober 2017 07:59 Aangepast: 20 oktober 2017 09:20
Volgens senator Bernie Sanders profiteren vooral de rijken. Beeld © ANP

Met een minimaal verschil van één stem is de Amerikaanse senaat vannacht akkoord gegaan met de begroting voor het fiscale jaar 2018. Hiermee staat de deur open om volgend jaar een grote belastinghervorming door te voeren.

De stemming liep langs partijlijnen: van de 52 Republikeinen stemden 51 voor, de 46 Democraten en de twee onafhankelijke leden stemden tegen. Volgens de Republikeinse leider Mitch McConnell krijgen 'individuen en bedrijven een hoognodige verlichting'.

Hogere staatsschuld

Als het belastingplan doorgaat, dan neemt de Amerikaanse staatsschuld de komende tien jaar met 1,5 biljoen dollar (1,25 duizend miljard euro) toe. Precies om deze reden stemde Rand Paul, de Republikeinse senator uit Kentucky die zich tijdens de vorige presidentsverkiezingen nog kandidaat stelde, tegen.

Ook de Democraten zijn tegen, vooral omdat ze bang zijn dat het geld niet bij de mensen terechtkomt die het juist het hardst nodig hebben. Senator Bernie Sanders noemde de plannen 'verschrikkelijk'. Volgens hem komt 'een derde van het geld bij de rijkste één procent van de bevolking terecht, en dat in een tijd van enorme inkomensverschillen'.

`