Buitenland

Nieuwe foto opgedoken van BUK die MH17 neerhaalde

19 oktober 2017 16:15 Aangepast: 19 oktober 2017 16:44
De foto van de BUK-installatie die kortgeleden is opgedoken.

Er is een nieuwe foto opgedoken van de BUK-installatie waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten. De foto is genomen in Oekraïne, waarschijnlijk een paar uur voor het neerhalen van MH17. Bij de ramp op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven.

De foto is gemaakt in het plaatsje Makeeva in Oekraïne. Op de foto is te zien dat de raket wordt rondgereden door een mobiele lanceerinstallatie. Ook is nog een ander voertuig te zien.

Iedereen die informatie heeft over de foto, de voertuigen die te zien zijn of over de locatie, wordt door het onderzoeksteam JIT opgeroepen zich te melden. De informatie wordt zeer discreet behandeld, benadrukken de onderzoekers.

ZIE OOK: Landen bekrachtigen afspraken vervolging MH17

De foto van de BUK dient als bewijsmateriaal in de strafzaak tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Nederland bereidt die strafzaak voor met vier andere landen in onderzoeksgroep JIT.

BUK uit Georgië

Deze week meldde RTL Nieuws dat vanwege het MH17-onderzoek Nederlandse militairen een BUK uit Georgië hadden gehaald om inzicht te krijgen in de eigenschappen en werking van de raket. "Het is goed voorstelbaar dat het OM een verweer wil hebben tegen elk denkbaar scenario dat de verdediging straks in een proces zal aanvoeren. Daarom wil het JIT over zo veel mogelijk referentiemateriaal beschikken om daarop te anticiperen", legt internationaal strafrechtspecialist Mischa Wladimiroff het naar Nederland halen van de BUK-raket uit. 

Dat onderschrijft hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops. "Als het OM de namen bekend gaat maken van de mensen die ze verantwoordelijk achten voor het neerhalen van MH17, is er geen weg meer terug. Dan wil je 100 procent zekerheid. De verdediging kijkt straks hoe sterk het forensisch/technisch bewijs is en daar moet het OM op anticiperen."

Video: Reconstructie neerhalen vlucht MH17:

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederland haalt BUK-raket uit Georgië voor onderzoek MH17

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore