Buitenland

Voorstel voor krachtige Europese privacywet neemt belangrijke horde

19 oktober 2017 14:30 Aangepast: 19 oktober 2017 14:30
Beeld © Getty

Adverteerders mogen je niet meer zomaar op het internet volgen en alle digitale communicatie moet voortaan vertrouwelijk worden behandeld. Dat staat in een voorstel voor de nieuwe Europese privacywet, waar de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van de Europarlement vandaag mee akkoord is gegaan.

De ePrivacy Verordening moet ervoor gaan zorgen dat in heel Europa dezelfde wetten gaan gelden voor online privacy.

Privacyorganisaties zijn dan ook blij met de goedkeuring van de commissie: "De LIBE-commissie heeft gestemd voor duidelijke privacyvriendelijke regels", zegt said Joe McNamee, directeur van digitaleburgerrechtenorganisatie EDRi. 

Belangrijke stap

Nu het wetsvoorstel is goedgekeurd door de commissie moet het Europees Parlement er nog over stemmen, maar die volgt meestal de lijn van de commissie, stelt David Korteweg van Bits of Freedom.

De stemming vindt ergens in de komende weken plaats. Daarna moet de wet nog behandeld door de Raad van de Europese Unie, waarin de ministers van lidstaten vertegenwoordigd zijn. "De strijd is dan ook nog niet gewonnen, maar het is een belangrijke eerste stap", zegt Korteweg.

Wat gaat er veranderen?

In het wetsvoorstel staan onder andere regels hoe bedrijven met jouw online data moeten omgaan. De belangrijkste punten:

  • Alle elektronische communicatie, zoals die met WhatsApp of Gmail, moet voortaan vertrouwelijk zijn. Als bedrijven met jouw communicatie willen meelezen, moeten ze daarvoor nadrukkelijk toestemming vragen. In Nederland is dit sinds kort al vastgelegd in de wet.
  • De cookiemuren die veel websites gebruiken en die jou toegang weigeren als je het niet accepteert, worden verboden. Daarnaast moeten websites voortaan duidelijk toestemming vragen of adverteerders op de website jou mogen volgen. Dat kan onder andere via de browserinstellingen worden geregeld, waar websites zich aan te houden hebben.
  • Apparaten en software moeten standaard op de 'privacyvriendelijke instellingen' worden ingesteld. Dat geldt bijvoorbeeld voor browsers, maar ook voor smartphones en apps.
  • Websites mogen het gebruik van een adblocker detecteren en 'passende maatregelen' nemen en bijvoorbeeld vragen of de gebruiker zijn adblocker wil uitzetten.
  • Mensen mogen in de 'echte wereld' ook worden gevolgd, bijvoorbeeld met wifi-tracking, maar daar moeten ze nadrukkelijk voor worden gewaarschuwd, bijvoorbeeld met duidelijke borden.
  • De toezichthouder kan bedrijven en organisaties hogere boetes opleggen van maximaal 10 miljoen euro of 2 procent van de wereldwijde omzet.

Duidelijkheid

D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld is blij met het wetsvoorstel: "Hiermee moderniseren we een richtlijn die ooit is opgesteld toen iedereen nog met een vaste lijn belde. Herziening van de wet is dus heel hard nodig om onze online privacy beter te beschermen.​"

Bedrijven krijgen door ePrivacy ook duidelijkheid, stelt In 't Veld. Nu gelden in de 28 lidstaten ook 28 verschillende privacywetten die vaak van elkaar afwijken. "Voor bedrijven wordt in één klap duidelijk aan welke wet zij zich moeten houden."