Buitenland

Spaanse premier roept leider Catalonië op: 'Ga verstandig te werk'

18 oktober 2017 13:06 Aangepast: 21 oktober 2017 14:59
De Spaanse premier Mariano Rajoy. Beeld © AFP

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft de Catalaanse leider opgeroepen 'verstandig te werk te gaan, op een evenwichtige wijze'. Dat doet hij nu de deadline nadert om duidelijkheid te verschaffen over de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië.

"Ik vraag Puigdemont het belang van alle burgers voorop te stellen", zei Rajoy volgens de krant El Pais in het parlement. Hij benadrukte daarbij dat de Spaanse regering tot nu toe 'gematigd en voorzichtig heeft gehandeld'.

Onafhankelijkheid uitgeroepen?

De Spaanse regering eist dat Puigdemont voor morgenochtend 10.00 uur uitsluitsel geeft en afstand neemt van het referendum over afscheiding van Spanje, dat een aantal weken geleden werd gehouden maar door de rechter was verboden. Uit de reactie die Puigdemont gaf na het referendum, blijft onduidelijk of hij nou wel of niet de onafhankelijke republiek Catalonië heeft uitgeroepen, zoals de meeste stemmers tijdens het referendum wilden.

Als blijkt dat hij die onafhankelijk heeft uitgeroepen, dan zal artikel 155 van de grondwet in stelling worden gebracht. Daarmee kan de Catalaanse regering haar bevoegdheden worden ontslagen en de regio onder controle van Madrid worden gebracht. Dat zou de eerste keer in de geschiedenis van Spanje zijn dat het artikel wordt gebruikt.

Video: Dit is waarom de Catalanen onafhankelijk willen zijn:

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom Catalonië (voorlopig) niet onafhankelijk zal worden

`