Buitenland

#Ihave: mannen bekennen schuld aan seksuele intimidatie

17 oktober 2017 21:12 Aangepast: 18 oktober 2017 12:27
Beeld © iStock

De hashtag #MeToo, die vrouwen op social media gebruiken om aan te geven dat ook zij het slachtoffer zijn geweest van misbruik of seksuele intimidatie, heeft een mannelijk antwoord gekregen: #Ihave. Mannen willen ermee bekennen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Gisteren kwamen schoorvoetend de eerste mannen naar buiten met de erkenning dat ze de fout in zijn gegaan. "Deze is voor mannen die vrouwen seksueel lastiggevallen of aangerand hebben. De opdracht om hier moedig over te zijn, moet niet liggen bij hen die daarvan het slachtoffer zijn. Dit is een kans voor mannen om iets te doen tegen de onderdrukking van vrouwen", schreef Stephen, één van de eersten die de hashtag in dit verband gebruikten.

Hij kreeg snel navolging. "De meesten van ons hebben vrouwen weleens slecht behandeld", schreef bijvoorbeeld Jerry Scott op Twitter:

Het gebruik van #Ihave lijkt geboren uit de beste bedoelingen, maar sommige vrouwen verwijten mannen juist dat ze de aandacht afleiden van het werkelijke probleem door niet de getroffen vrouwen, maar zichzelf in het middelpunt van de belangstelling te zetten:

Zelfs #Ihave heeft alweer een aanvulling gekregen: #Iwill. Daarmee kunnen mannen, na een mogelijke schuldbekentenis, aangeven dat ze voortaan hun best zullen doen om hun gedrag te veranderen:

Het was actrice Alyssa Milano die vrouwen zondag vroeg het probleem van seksuele intimidatie en aanranding aan te kaarten door haar oproep te beantwoorden met 'Me too' ('Ik ook'). Daardoor zou de omvang van het probleem pas echt duidelijk worden, zei ze. Haar oproep kreeg onmiddellijk massaal navolging.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`