Ga naar de inhoud
Buitenland

Kamergenoot waarschuwde twee keer voor radicale gedachten kerstmarktterrorist Amri

Anis Amri. Beeld © AFP

Een Syrische vluchteling die in een asielzoekerscentrum een kamer deelde met terrorist Anis Amri, heeft instanties tot twee keer toe gewaarschuwd voor het gevaarlijke gedachtegoed van Amri. Pas na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn werd de Syriër daarover ondervraagd.

De man sprak in de herfst van 2015 met een maatschappelijk werker van het asielzoekerscentrum over Amri, schrijft de krant Welt naar aanleiding van een tv-uitzending van de zender ZDF. Amri en deze man, Mohammed J., deelden destijds een aantal weken een kamer in de plaats Emmerich am Rhein.

Contacten met IS

De Tunesiër woonde daar onder een valse naam. Hij noemde zichzelf Mohammed Hassa. J. kende zijn echte identiteit en wist dat hij contacten had met Syrische jihadisten van terreurorganisatie IS. Dat meldde hij aan de maatschappelijk werker.

In juni 2016 sprak J. nogmaals over het radicale gedachtegoed van Amri. Dit keer tijdens zijn asielprocedure. Bij het Bureau voor Migratie en Vluchtelingen (Bamf) zei hij dat Amri 'zeer radicaal islamitisch' was. Amri was toen inmiddels naar Berlijn verhuisd en had 'een nieuwe asielaanvraag met een nieuwe identiteit' ingediend. 

Pas weken later gesproken

Toch werd met beide meldingen van J. niets gedaan. Pas weken na de aanslag, waarbij Amri met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn was ingereden en twaalf mensen had gedood, werd door de politie met J. gesproken. Amri was toen al dood, hij werd tijdens zijn vlucht in Italië neergeschoten door de politie.

Politicus Moritz Körner, die in de onderzoekscommissie naar de aanslag zit, noemt de gang van zaken 'een enorme fout van onze veiligheidsdiensten'. Ook een voormalig openbaar aanklager uit kritiek: met de informatie van J. 'was er een goede kans dat Anis Amri opgepakt had kunnen worden'. Het Bureau voor Migratie en Vluchtelingen wil uit privacyoverwegingen niet reageren.

Video: Een automobilist filmde hoe Amri met zijn vrachtwagen op de kerstmarkt inreed:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Aanslagpleger kerstmarkt Berlijn wilde eigenlijk naar kalifaat'