Buitenland

Gewelddadige dood vermaarde journaliste zorgt voor tumult op Malta

16 oktober 2017 18:58 Aangepast: 16 oktober 2017 19:35
De plaats waar de journaliste Daphne Caruana Galizia omkwam. Beeld © EPA

Op Malta is vanmiddag de journaliste Daphne Caruana Galizia om het leven gekomen door een explosie. Ze had twee weken geleden bij de politie aangifte gedaan van bedreiging, meldt een Maltese tv-zender.

Het dagblad Times of Malta schrijft dat ze vlak bij haar huis in Bidnija werd gedood. Haar lichaam werd gevonden door haar zoon Matthew, die door de verwoestende explosie werd gealarmeerd. Het staat nog niet vast wat de ontploffing heeft veroorzaakt. Zowel haar lichaam als delen van haar auto werden tientallen meters weggeslingerd, laat de politie weten.

Misstanden blootgelegd

Miniatuurvoorbeeld

De 53-jarige Caruana was een vermaarde onderzoeksjournalist die veel misstanden naar buiten bracht. Het blog dat ze daarover bijhield, Running Commentary, groeide uit tot één van de drukstbezochte websites van Malta, waar ze een bekendheid was.

Haar dood veroorzaakt opschudding: president Marie-Louise Coleiro Preca roept de bevolking op rustig te blijven. "In deze tijden, nu het land wordt opgeschrikt door zo'n afschuwelijke aanval, roep ik iedereen op zijn woorden te wegen, niet te oordelen, en eensgezindheid te tonen."

Barbaarse aanval

De Maltese premier Joseph Muscat, met wie ze geregeld overhoop lag, zei dat de journaliste het slachtoffer is geworden van een 'barbaarse aanval'. "Iedereen weet dat mevrouw Caruana Galizia een felle tegenstander van me was, zowel politiek als persoonlijk, maar niemand kan deze barbaarse aanval rechtvaardigen, op wat voor manier dan ook."

Vlak voor Caruana vanmiddag omkwam, publiceerde ze het laatste stuk op haar blog, over een rechtszaak tussen twee Maltese politieke kopstukken. De laatste tijd schreef ze geregeld over de zogeheten Panama Papers, financiële documenten die in 2016 online werden gezet. Daarin wordt grootschalige belastingontwijking blootgelegd, zowel van bedrijven als van rijke particulieren. Caruana liet zien dat ook de echtgenote van premier Muscat daarbij is betrokken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Bekijk zelf wie er in de Panama Papers staan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore