Buitenland

Premier May voor spoedoverleg naar Brussel in cruciale brexit-fase

16 oktober 2017 15:30 Aangepast: 16 oktober 2017 20:57
Theresa May en Jean-Claude Juncker. Beeld © EPA

De Britse premier Theresa May reist vandaag af naar Brussel voor een overleg op het hoogste niveau over de brexit-onderhandelingen. May spreekt met EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Het topoverleg komt op een belangrijk moment in de brexit-onderhandelingen. Vorige week bleek, na weer een week praten, dat de onderhandelingen muurvast zitten. De EU en het Verenigd Koninkrijk naderen elkaar maar niet op het belangrijkste dossier: de eindafrekening.

Tweede fase

Barnier zei vorige week dat op dat front de onderhandelingen vastgelopen zijn en dat er daarom onvoldoende vooruitgang is geboekt om de tweede fase van de onderhandelingen in te gaan.

In de tweede fase mag er officieel onderhandeld worden over een nieuwe handelovereenkomst.

Britten staan te popelen

De Britten kunnen niet wachten om daarmee te beginnen, want vanaf 29 maart 2019 is het VK geen onderdeel meer van de EU, deal of geen deal. Als er op dat moment geen handelsakkoord is, wordt het VK net zo behandeld als andere landen waarmee geen handelsovereenkomst is.

Dat betekent dat handel tussen de landen aanzienlijk lastiger wordt door beperkingen aan de grens en vooral ook veel duurder. Er zullen vanaf dan namelijk import- en exportheffingingen komen. Ook worden Britse producten niet meer automatisch toegestaan op de Europese markt, en omgekeerd is dat ook het geval.

Onvoldoende vooruitgang

De Europese Raad, waarin de regeringsleiders van de lidstaten zitten, rekent er in ieder geval niet op dat tijdens de Europese top die vrijdag plaatsvindt wordt besloten dat de tweede fase voor de onderhandelingen in kan gaan. Dat blijkt uit de voorlopige conclusies van de top, die vooraf door ambtenaren worden opgesteld. 

In het document, dat Politico boven tafel kreeg staat: "Tijdens de volgende sessie in december zal de Europese Raad opnieuw de progressie in de onderhandelingen beoordelen, met als doel te bepalen of er voldoende vooruitgang is geboekt."

Brexitdelegatie aan tafel

Officieel gaat de bijeenkomst vanavond over van alles: een woordvoerder van de Europese Commissie laat weten dat er wordt gesproken over Europese en geopolitieke zaken, de Europese top die eraan zit te komen en de langetermijnagenda van de G7 en G20.

Maar de presentielijst is veelzeggend. Juncker neemt Barnier en chef-staf Martin Selmayr mee. May wordt vergezeld door brexit-onderhandelaar David Davis en brexit-adviseur Oliver Robbins. 

Vorige diner was een drama

De grote vraag is of premier May tijdens het onderhoud helderheid kan geven over hoeveel de Britten bereid zijn te betalen. De schatting is dat het VK tussen de 40 en 60 miljard euro moet betalen bij vertrek uit de Unie, om eerder afgesproken verplichtingen te voldoen.

Theresa May heeft toegezegd dat haar regering 'alle financiële verplichtingen' zal voldoen, maar concrete bedragen heeft ze niet genoemd.

Als het verleden een goede indicator is, dan belooft het diner van vanavond niet veel goeds. De vorige keer dat Juncker en May een vorkje prikten, verliep het gesprek desastreus. Na afloop zou Juncker hebben gezegd 'tien keer zo sceptisch te zijn' over de kans van slagen als voor het gesprek.

**update 20.55 uur**
Na afloop van het diner lieten Juncker en May in een gezamenlijke verklaring weten dat er de komende maanden meer vaart gezet moet worden achter de onderhandelingen. Het etentje zou in een 'constructieve en vriendelijke sfeer' hebben plaatsgevonden.

`