Buitenland

Iraakse tanks verdrijven Koerden bij Kirkuk

16 oktober 2017 10:23
Iraakse tanks op weg naar Kirkuk. Beeld © EPA

Het Iraakse leger heeft de stad Kirkuk bereikt. Volgens Koerdische leiders probeert het leger de stad met geweld in onder Iraakse controle te krijgen. Het Iraakse regeringsleider zou meerdere strategische punten hebben ingenomen rond de oliestad. Daarbij zouden doden zijn gevallen.

Het Koerdische leger heeft tanks naar Kirkuk gestuurd. Het is een belangrijke stad vanwege de olievelden in de buurt. Het Iraakse leger heeft het hoofdkwartier van de oliemaatschappij bij Kirkuk ingenomen. 

'Huizen in brand gestoken'

Volgens een Koerdische generaal heeft het Iraakse leger huizen in brand gestoken ten zuiden van Kirkuk. Ook daar zouden doden te betreuren zijn. Het Koerdische en het Iraakse leger zouden artillerievuur hebben uitgewisseld. Inwoners melden luide knallen. 

In de stad is het erg chaotisch. Wegen zijn gebarricadeerd, gewapende mannen nemen posities in in het centrum van Kirkuk.

Miniatuurvoorbeeld

Koerdische mannen nemen posities in.

Referendum

De relatie tussen Bagdad en het bestuur van de autonome Koerdische regio staat onder druk door het referendum van vorige maand. Toen stemden kiezers in de Koerdische gebieden massaal voor afscheiding van de rest van Irak, maar Bagdad weigert te praten over onafhankelijkheid.

Kirkuk ligt bijna 250 kilometer ten noorden van Bagdad in een streek die al heel lang door verschillende bevolkingsgroepen wordt bewoond. Zo wonen er Iraakse Turken (ook Turkmenen genoemd), Koerden en Arabieren.

Koerdische strijders namen de stad in 2014 in toen Iraakse troepen zich terugtrokken tijdens de opmars van de soennitische extremisten van Islamitische Staat. De Koerden claimen nu dat Kirkuk deel is van de autonome Koerdische regio, maar Bagdad en Ankara bestrijden dat.

Dit is waarom de Koerden een eigen staat willen:

 

 

`