Buitenland

Spanning loopt op bij de Iraakse stad Kirkuk

16 oktober 2017 05:26 Aangepast: 16 oktober 2017 09:02
Een Koerd is blij met de uitslag van het referendum. Beeld © EPA

Het Iraakse leger rukt op richting Kirkuk in Noord-Irak. Zowel Koerdische als Iraakse officials melden dat de troepen de stad naderen.

Volgens de Iraakse staatstelevisie heeft de Iraakse premier Haidar al-Abadi de militairen bevel gegeven om de veiligheid in Kirkuk te waarborgen in samenwerking met de Koerdische Peshmerga. Grote delen van het district Kirkuk waarin de gelijknamige stad ligt, zouden inmiddels onder controle van het leger zijn.

Referendum

De relatie tussen Bagdad en het bestuur van de autonome Koerdische regio staat onder druk door het referendum van vorige maand. Toen stemden kiezers in de Koerdische gebieden massaal voor afscheiding van de rest van Irak, maar Bagdad weigert te praten over onafhankelijkheid.

Kirkuk ligt bijna 250 kilometer ten noorden van Bagdad in een streek die al heel lang door verschillende bevolkingsgroepen wordt bewoond. Zo wonen er Iraakse Turken (ook Turkmenen genoemd), Koerden en Arabieren.

Koerdische strijders namen de stad in 2014 in toen Iraakse troepen zich terugtrokken tijdens de opmars van de soennitische extremisten van Islamitische Staat. De Koerden claimen nu dat Kirkuk deel is van de autonome Koerdische regio, maar Bagdad en Ankara bestrijden dat.

Waarom de Koerden onafhankelijk willen zijn:

 

 

 

`