Buitenland

Meer dan 230 doden en honderden gewonden door aanslag Mogadishu

15 oktober 2017 16:46 Aangepast: 15 oktober 2017 16:47
Beeld © AFP

Het dodental van een bomaanslag op een druk kruispunt in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen tot 231. Het is verreweg de bloedigste aanslag sinds islamitische militanten van al-Shabaab in 2007 de heilige oorlog uitriepen.

Een jihadist reed gisteren met hoge snelheid met een vrachtwagen door een straat. Daarbij werden in de file staande motorfietsen en auto's geplet of aan de kant geschoven. Politieagenten openden het vuur, maar de man slaagde erin een druk kruispunt in de stad te bereiken dat straten met overheidsgebouwen, restaurants en kiosken met elkaar verbindt. 

Zoeken naar slachtoffers

Op dat kruispunt bracht hij de vrachtwagen voor een hotel tot ontploffing. Hele gebouwen liggen in puin en tal van voertuigen zijn in vlammen opgegaan. In het puin van ingestorte gebouwen wordt nog altijd naar slachtoffers gezocht.

Miniatuurvoorbeeld

Foto: AFP

De directeur van een ziekenhuis bevestigt dat daar 221 doden zijn geteld. Een ander ziekenhuis telt er tien. Door de aanslag raakten zover bekend meer dan 300 mensen gewond.

Tweede aanslag

Twee uur na deze aanslag richtte een terrorist met een autobom een ravage aan op een andere plek in Mogadishu.

Miniatuurvoorbeeld

Foto: EPA

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat al-Shabaab erachter zit. President Mohamed Abdullahi Mohamed sprak over een nationale tragedie. Hij riep mensen op om bloed te doneren en kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore