Buitenland

Ierland krijgt orkaan, even zomer in Nederland

14 oktober 2017 18:17 Aangepast: 14 oktober 2017 18:43
Storm teistert Ierse kust (archieffoto). Beeld © EPA

Ierland zet zich schrap voor orkaan Ophelia. Maandagochtend komt deze aan bij de westkust van het land. Het is uitzonderlijk dat een tropische orkaan Europa bereikt, zegt RTL weerman Reinier van den Berg. "Nog nooit is een orkaan van de derde categorie zo ver oostelijk geweest. Dat is een nieuw record."

In Nederland hoeven we niet bang te zijn voor noodweer. Integendeel, maandag wordt het met 23 graden lekker warm, in het zuiden van het land kan het zelfs nog een paar graadjes warmer worden. "Als Ierland geraakt wordt door een orkaan, is het bij ons zomer", zegt Van den Berg. "Dat komt omdat de orkaan bij ons voor een zuidenwind zorgt. Die voert warme lucht aan."

Nog niet afgezwakt

Het is niet uitzonderlijk dat orkanen afzwaaien naar het westen. Zo was de herfststorm van 27 september het restant van orkaan Maria. Maar als orkaan Ophelia Ierland bereikt, is deze nog niet afgezwakt tot storm.

"Reken maar dat de weerdienst in Ierland alarm slaat. Voor Europese begrippen heeft de orkaan een behoorlijke impact", zegt Van den Berg. "Ze krijgen in Ierland te maken met zware windstoten en hoge golven."

Temperatuur zeewater

Een orkaan heeft zeewatertemperaturen nodig van minimaal 26 graden. Als het zeewater koeler is, zwakt de orkaan af, legt Van den Berg uit. "Het zeewater bij Ierland is 14 graden, dus Ophelia zwakt snel af. Maar omdat die orkaan nu nog een categorie 3 is, blijft het een orkaan." Als Ophelia Ierland bereikt, is die wel afgezwakt tot een orkaan van de eerste, dus laagste, categorie.

ZIE OOK: Waarom hebben we in Nederland geen orkanen?

Het is niet voor het eerst dat een orkaan Europa bereikt. "Dat is bijvoorbeeld eerder al gebeurd in Portugal en Frankrijk", zegt Van den Berg.

Zo ontstaan orkanen:

`