Buitenland

Gezin na vijf jaar ontvoering door taliban weer thuis: 'Onze baby is vermoord'

14 oktober 2017 08:32 Aangepast: 14 oktober 2017 15:51
Deze foto van het gezin is vrijgegeven. Het is onbekend waar en wanneer de foto is gemaakt. Beeld © AFP

Het Amerikaans-Canadese gezin dat in 2012 in Afghanistan werd ontvoerd, is weer thuis. Joshua Boyle, Caitlan Coleman en hun drie kinderen zijn veilig in Canada aangekomen. Wel is een vierde kind volgens vader Joshua vermoord.

Het Pakistaanse leger maakte eerder deze week bekend het gezin te hebben bevrijd uit handen van terroristen.

Bevolking helpen

Het echtpaar verdween vijf jaar geleden tijdens het backpacken in Afghanistan. Joshua Boyle zegt dat ze in het gebied waren om de lokale bevolking te helpen, die het zwaar te verduren had.

Ze vielen in handen van het zogeheten Haqqani-netwerk, dat banden heeft met de taliban. Coleman was op dat moment zwanger. De kinderen werden allemaal in gevangenschap geboren.

Miniatuurvoorbeeld

Joshua Boyle stond op het vliegveld in Canada de pers te woord.

Vrouw verkracht

Eenmaal terug op het vliegveld van Toronto deed Joshua, de vader van het gezin, een schokkende onthulling. Een tweede dochtertje werd vermoord. 'Achterlijk' en 'kwaad' noemt hij het Haqqani-netwerk, want ze hebben 'toestemming gegeven voor de moord van mijn baby'. Ook zegt hij dat zijn vrouw in gevangenschap is verkracht.

Nu ze weer thuis zijn wil Joshua ervoor zorgen dat zijn gezin het leven in een veilige omgeving weer kan opbouwen. "We willen proberen de kindertijd die ze hebben gemist, weer in te halen."

Zijn vrouw Caitlan was niet aanwezig bij de korte persverklaring. Joshua riep op om de daders te straffen. "Als God dat wil, komt deze reeks stommiteiten op het graf van het Haqqani-netwerk te staan''.

Inlichtingen

Het Pakistaanse leger begon aan de bevrijding van het gezin nadat inlichtingen waren verstrekt door de Amerikanen. Die hadden ontdekt dat de gijzelaars naar Pakistan waren gebracht.

De Amerikaanse president Donald Trump reageerde opgetogen op de bevrijding van het gezin. Hij zegt dat de Amerikaanse en Pakistaanse regeringen de vrijlating hebben geregeld, en dat dat een positief moment was in de relatie tussen de twee landen.

 

`