Buitenland

Indiërs wijzen massaal naar hun snor uit protest tegen geweld

05 oktober 2017 17:22 Aangepast: 05 oktober 2017 17:25

Een wit plaatje met een zwarte snor en daaronder de naam Mr. Dalit, en daarbij een foto van mannen met snorren: op sociale media in India zijn de laatste dagen veel van dit soort foto's verschenen. Het ziet er misschien grappig uit, maar de aanleiding is treurig.

Mr. Dalit is niet één bepaald persoon, maar staat voor de dalits, een groep mensen die in India helemaal onderaan de maatschappelijke ladder staan. De onaanraakbaren worden ze ook wel genoemd.

Kastenstelsel

In India is de maatschappij verdeeld in allerlei sociale klassen die kasten worden genoemd. Bepaalde kasten staan heel hoog in aanzien, andere juist niet. Helemaal onderaan staan de dalits, een groep van 200 miljoen mensen die volgens veel andere Indiërs niets waard zijn en vaak erg worden gediscrimineerd. En al zijn er in het verleden wetten aangenomen om ze te beschermen, er zijn geregeld incidenten en aanvallen op dalits.

Aanleiding voor het protest met de snorren is een incident afgelopen week in de deelstaat Gujarat. Een man stapte naar de politie omdat hij en een vriend, allebei dalits, in elkaar zouden zijn geslagen door mannen uit een hogere kaste. De aanleiding: omdat hij zijn snor had laten staan, zou hij op hen willen lijken. De neef van de man die aangifte deed, werd neergestoken.

Geweld nog steeds normaal

En dit was niet het enige incident deze week. Op een andere plek in Gujarat werd een dalit doodgeslagen door leden van een hogere kaste, omdat hij toekeek hoe zij een traditionele dans uitvoerden.

Zo staat de beroerde positie van deze bevolkingsgroep weer vol in de spotlights. Duizenden dalits, en ook wel 'gewone' Indiërs, laten zich nu fotograferen met de hand aan de snor, en plaatsen de foto's uit protest. Want al is de positie van de dalits in vergelijking met vroeger wel degelijk verbeterd, het geweld tegen leden van deze groep is voor sommige andere Indiërs kennelijk nog steeds normaal. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Na 2,5 jaar vastzitten in India wacht Peter zijn bizarre rechtszaak af in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`