Buitenland

Timmermans: proportioneel geweld in Catalonië

04 oktober 2017 16:22 Aangepast: 21 oktober 2017 15:02
Beeld © AFP

Het beschermen van de rechtsstaat zorgt ervoor dat er soms proportioneel geweld moet worden gebruikt. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans over het referendum over onafhankelijkheid van de Spaanse regio Catalonië.

Honderden burgers raakten gewond bij confrontaties met de Spaanse politie. De hoogste rechter van Spanje had het referendum verboden. De Spaanse politie kwam daarom in actie om stembureaus te sluiten.

Rubberen kogels

Dat sluiten van stembureaus ging niet zonder slag of stoot. De politie schoot in Barcelona met rubberen kogels. Op een andere plaats in die stad botste de oproerpolitie in de buurt van een school met honderden mensen. Volgens de Catalaanse overheid raakten 460 mensen gewond

Timmermans noemt de beelden van het referendum van afgelopen zondag 'bedroevend'.

Dialoog

Hij roept op tot een dialoog tussen Spanje en Catalonië. "Het is tijd om te praten en een uitweg uit de impasse te vinden. Geweld lost nooit iets op in de politiek."

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Timmermans zei dat in een debat met het Europees Parlement. Diverse leden vinden dat de Europese Commissie moet bemiddelen. "Dit is een interne zaak van Spanje. De echte antwoorden moeten komen van de betrokkenen: de 46 miljoen Spanjaarden", aldus Timmermans.

Video: Catalanen gaan massaal de straat op:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore