Buitenland

Dieren uitgebuit voor 'leuke' selfie met toerist

03 oktober 2017 18:01 Aangepast: 03 oktober 2017 20:50
Een selfie maken met een luiaard. De fragiele dieren kunnen hier slecht tegen. Beeld © World Animal Protection

Hartstikke leuk, een selfie maken met een luiaard of een ander exotisch dier. Op Instagram verschijnen dagelijks veel van dit soort foto's. Maar voor de dieren zelf is er niets leuks aan. Miljoenen wilde dieren worden onder slechte omstandigheden vastgehouden voor selfies met toeristen.

Voor kwetsbare dieren als luiaards betekenen de selfies een doodvonnis. Door stress en onvoldoende rust overleven de dieren hooguit zes maanden als toeristische attractie. Dat zegt dierenrechtenorganisatie World Animal Protection (WAP) in een een nieuw rapport.

Schattige luiaard

Uit een onderzoek van de organisatie in het Amazonegebied blijkt dat talloze dieren zoals vogels, anaconda's, dolfijnen en miereneters worden gelokt, gevangen en mishandeld voor vakantiefoto's. In het onderzoek is speciaal gekeken naar de luiaard. Het dier is populair omdat het er schattig uitziet. 

Bij veel van die selfies mochten de toeristen zelf de dieren aanraken. Dat contact alleen al veroorzaakt dierenleed, zegt WAP. Volgens de organisatie is 40 procent van alle selfies met wilde dieren 'fout': er worden dieren aangeraakt, geknuffeld of op een andere manier niet goed behandeld.

Miniatuurvoorbeeld

ZIE OOK: Beruchte Tiger Temple in Thailand leeggehaald, 150 tijgers naar opvang

Voor de selfies worden dieren in het Amazonegebied uit hun natuurlijke omgeving gehaald om door gidsen te worden gebruikt om toeristen te lokken. De dieren worden mishandeld en overlijden vaak door stress, ziektes of verwondingen. De gidsen trekken zich er niets van aan of de dieren in kwestie beschermd zijn. Volgens WAP was meer dan 60 procent van de gebruikte dieren beschermd. Zo'n 20 procent van de diersoorten werd zelfs met uitsterven bedreigd.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`