Buitenland

Schutter Las Vegas bereidde bloedbad goed voor, dit weten we over hem

03 oktober 2017 11:20 Aangepast: 23 februari 2018 02:43
Mensen moesten rennen voor hun leven. Beeld © AFP

Een dag na de dodelijkste schietpartij ooit in de Verenigde Staten komen er steeds meer details naar buiten over de 64-jarige Stephen Paddock. Duidelijk is dat de dader de schietpartij goed had voorbereid.

Wat heeft Stephen Paddock gedaan?

De schutter bevond zich op de 32ste verdieping van het Mandalay Bay Hotel op de beroemde 'strip' in Las Vegas. Hij zat al een paar dagen in dat hotel. Rond 22.00 uur opende hij het vuur vanaf zijn kamer. Het lijkt erop dat hij zich goed voorbereid had: twee ramen van zijn hotelkamer had hij stukgeslagen zodat hij naar buiten kon schieten. 

Miniatuurvoorbeeld

De kapotgeslagen ramen van de hotelkamer (foto: AFP)

Volgens de autoriteiten stonden sommige geweren op statieven voor de ramen. Op die manier had Paddock twee schietposities. Vanaf de 32ste verdieping was de afstand tot de mensenmassa op het muziekfestival ruim 300 meter. Paddock schoot zoveel kogels dat het brandalarm afging van alle kruitdampen. 

De schutter had op zijn hoteldeur een camera geplaatst die op de hal was gericht. Hij kon op die manier zien wanneer de politie eraan zou komen. In tientallen seconden tijd vuurde hij honderden kogels af. 

Toen de politie in de hotelkamer kwam, bleek Paddock zelfmoord te hebben gepleegd. In de hotelkamer werden 23 geweren aangetroffen, waaronder automatische wapens, een pistool en veel munitie. Die wapens had hij waarschijnlijk het hotel binnengesmokkeld in verschillende koffers. In totaal kwamen 59 mensen om het leven in de kogelregen. 527 mensen raakten gewond.

Wie is Paddock?

Zijn broer Eric omschrijft hem als een vreedzame man die terugkeerde naar de staat Nevada – waar gokken legaal is – omdat hij gek was op het spelen van videopoker. Hij zou, zegt zijn broer, hooguit een paar handvuurwapens hebben gehad en misschien ook wel een geweer, 'maar geen automatische wapens':

Een voormalige buurvrouw uit Florida zegt dat Stephen Paddock een vriendelijke man was die af en toe liet doorschemeren dat hij professioneel gokte. Hij had haar een keer een foto laten zien die van hem genomen was nadat hij bij een gokautomaat de jackpot had gewonnen, 20.000 dollar.

Zijn hele leven trok Paddock heen en weer tussen de Amerikaanse westkust en staten in het zuidoosten. Hij bracht een periode door in Californië, maar woonde ook al eens eerder in een ander deel van Nevada. In Texas, waar hij ook een tijd woonde, was hij in het bezit van een jachtvergunning. Begin 2015 kocht hij een doodgewoon huis, twee verdiepingen hoog, in een complex in Mesquite dat speciaal is ontwikkeld voor ouderen. De 18.000 inwoners tellende plaats, op de grens met de staat Arizona, is populair bij gokkers en golfers.

De winkel Guns & Guitars in Mesquite liet weten dat Paddock een klant was. Hij voldeed volgens de onderneming aan alle eisen om wapens te kunnen kopen. Eigenaar Chris Sullivan zei nooit enige aanwijzing te hebben gehad dat Paddock labiel was.

.
Miniatuurvoorbeeld

Stephen Paddock, verantwoordelijk voor de dodelijkste schietpartij ooit in de VS (foto: AFP)

De vader van Paddock was een beruchte bankovervaller. Hij belandde zelfs op de lijst met meest gezochte criminelen van de landelijke politiedienst FBI. Dat gebeurde nadat Benjamin Hoskins Paddock in de jaren zestig was ontsnapt uit de gevangenis. De FBI omschreef Paddock destijds als een 'psychopaat', die naar verluidt zelfmoordneigingen had.

Handelde de schutter alleen?

Daar gaat de politie wel vanuit. De sheriff noemde Paddock in een persconferentie een 'lone wolf', een dader die alleen handelt. Aanvankelijk werd nog gezocht naar Marilou Danley, de vriendin van de schutter. Maar zij was op het moment van de schietpartij niet in de Verenigde Staten, volgens de politie, die contact met haar heeft gehad. De vrouw wordt niet beschouwd als verdachte.

Wat was het motief van de schutter?

Dat is nog een raadsel. Er zijn nog geen aanwijzingen gevonden die op een motief duiden. Het huis van Paddock is onderzocht. Daar werden wel 19 wapens en munitie gevonden, maar niets dat wijst op het voorbereiden van zo'n bloedbad. 

Volgens zijn broer Eric was er niets dat erop duidde dat Stephen Paddock door zou draaien. "Hij heeft zijn wapen nog nooit getrokken. Dit is onbegrijpelijk."

Terreurorganisatie IS, die vaker aanslagen claimt, eiste de verantwoordelijkheid van het bloedbad gisteren op, maar de FBI zegt geen aanwijzingen te hebben dat Paddock banden had met de terreurorganisatie. Er is ook geen bewijs dat IS' claim klopt. De politie zei eerder ook al dat voor zover bekend de dader niet bij een militante organisatie hoort. 

Reconstructie: hoe Stephen Paddock een bloedbad aanrichtte vanuit zijn hotelkamer

Meer op rtlnieuws.nl:
Wapenaandelen schieten omhoog na bloedbad in Las Vegas
​Dodental schietpartij Las Vegas verder omhoog, ruim 500 gewonden
President Trump: 'Dit was een ronduit kwaadaardige daad'
Marielle vluchtte voor het bloedbad in Las Vegas: 'Overal huilende en schreeuwende mensen'

`