Buitenland

Guardia Civil schiet met rubberen kogels op stemmende mensen

01 oktober 2017 11:14 Aangepast: 21 oktober 2017 15:08
Beeld © Getty

De Guardia Civil is bij meerdere stembureaus in Barcelona in actie gekomen om te voorkomen dat mensen stemmen in een illegaal referendum. Vanaf 9 uur zouden de stemlocaties opengaan, maar de politie neemt de stembussen en de stembiljetten in beslag.

Ook zou de politie met rubberen kogels op mensen schieten die proberen te stemmen, meldt Sky News. De politie probeert zo mensen tegen te houden die willen gaan stemmen. Het referendum over de afscheiding van Catalonië werd verboden door de hoogste rechter van Spanje. De Spaanse wet staat namelijk niet toe dat een deel van het land zich op eigen houtje afscheidt.

Cyberaanval

Desondanks verwacht de Catalaanse overheid een grote opkomst. Voorstanders van het referendum houden al sinds vrijdag stembureaus bezet om te voorkomen dat ze door de politie worden gesloten. Toch is het de vraag of de mensen die komen opdagen wel kunnen stemmen.

Het lijkt erop dat het systeem waarmee de stemmen kunnen worden geteld, door de regering buiten werking is gesteld. Volgens medewerkers van een stembureau heeft de Spaanse overheid een cyberaanval heeft gedaan, waardoor de systemen die nodig zijn om te kijken of iemand mag stemmen, niet werken.

Verslaggever Geert Gordijn, die in Barcelona is, zegt dat de situatie daar uit de hand loopt. "De Guardia Civil treedt op veel plekken op, de vraag is wanneer het ophoudt", zegt hij. "Mensen roepen op om vredelievend te blijven, om naar huis te gaan. Als iedereen dat doet, dan blijft het rustig vandaag. Maar op sommige plekken zoeken mensen het geweld toch op, daar zal het onrustig blijven."

Dit is waarom de Catalanen op eigen benen willen staan:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom Catalonië (voorlopig) niet onafhankelijk zal worden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore