Buitenland

Friezen begrijpen Catalanen wel: 'De eigen taal verbindt ons'

30 september 2017 12:42 Aangepast: 21 oktober 2017 15:09
Catalanen tijdens een pro-referendumprotest in Barcelona. Beeld © AFP

Een deel van de Catalanen wil niet langer meer bij Spanje horen, daarom wordt er morgen gestemd over onafhankelijkheid. Hendrik ten Hoeve van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) kan die drang naar onafhankelijkheid van de Catalanen goed begrijpen.

"Het gaat om de vraag: hoe verdeel je de invloed op de Europese Unie", legt Eerste Kamerlid Ten Hoeve uit. "De Catalanen, maar bijvoorbeeld ook de Basken, denken: waarom hebben kleine landen zoals Luxemburg meer invloed dan wij, terwijl Catalonië een groter gebied is? We willen zelf vertegenwoordigd zijn."

Friesen, Schotten, Welshmen

De Fryske Nasjonale Partij is een zusterpartij van het Catalaanse ERC. De FNP is vertegenwoordigd in de Eerste Kamer en wil de Friese taal en cultuur in stand houden. FNP en ERC zijn beide lid van de Europese Vrije Alliantie (EFA) in het Europese parlement. Daar zitten ook vertegenwoordigers in van bijvoorbeeld de Schotten, de Welshmen en de Zuid-Tirolers.

Friesland hoeft niet op slot

Miniatuurvoorbeeld

De FNP is niet zo nationalistisch als de Catalaanse ERC, die onafhankelijkheid wil. De Friese partij wil geen onafhankelijkheid en Friesland hoeft ook niet op slot. Wel wil ze meer bevoegdheden. Nu is er volgens de partij een kloof tussen de Haagse politiek en de eigen provincie en wordt er bij politieke beslissingen te veel op de Randstad afgegaan.

"We hebben een eigen taal en cultuur, een eigen volk, vanuit dat gevoel van eigenheid willen we zelf dingen regelen. De ruimtelijke ordening, landbouw, de manier waarop je de economie steunt en het onderwijs, dat zijn dingen die in Friesland beter zelf geregeld kunnen worden", vindt Ten Hoeve.

'Gevoel van een eigen volkje'

Hoe Friezen precies van Nederlanders verschillen is moeilijk te beschrijven, zegt Ten Hoeve. "We leven in West-Europa allemaal op ongeveer dezelfde manier, maar daarbinnen heb je de identiteit van je eigen volkje. Dat gevoel is er in Nederland en dat is bij minderheden als Catalanen en Friezen ook aanwezig. Het is vooral de taal die het gevoel van verbinding geeft. Wanneer ik met mijn kinderen spreek, doe ik dat in het Fries. Het zou heel gek zijn als ik dat in een andere taal zou doen."

Daarom is het belangrijkste standpunt van het FNP-lid dat het onderwijs te Nederlands is georiënteerd. "Het onderwijs in Friesland is fundamenteel Nederlands en daar kun je ook niet zonder. Maar als het onderwijs helemaal uitgaat van het Nederlands, dan doe je toch tekort aan Friesland en zijn eigen taal."

Fries als eerste taal

Ten Hoeve zou graag zien dat het Fries de eerste taal is in het Friese onderwijs. "Binnen de huidige wetgeving kan dat niet, terwijl elke staat het belangrijk vindt dat er voldoende aandacht wordt gegeven aan de eigen taal." Ook zou Ten Hoeve graag zien dat er in de geschiedenislessen meer aandacht is voor de geschiedenis van Friesland.

Waarom de Catalanen onafhankelijk van Spanje willen zijn:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`