Buitenland

Recordaantal zeedieren maakte wereldreis na Japanse tsunami

29 september 2017 03:52 Aangepast: 29 september 2017 04:53
Mosselen (archieffoto)

Bijna 300 soorten vissen, mosselen en andere zeedieren zijn na de tsunami in Japan in 2011 over de Stille Oceaan 'meegelift' op puin en wrakstukken en terechtgekomen aan de westkust van de VS.

Onderzoekers noemen het de langste en grootste zeedierenmigratie uit de geschiedenis. De wetenschappers onderzochten de kustlijn van Washington, Oregon, California, British Columbia, Alaska and Hawaii en vonden daar dieren die hun oorsprong hadden in Japan.

Doorsnede Japanse fauna

"Het heeft wel iets van een ecologische roulette", zegt hoofdonderzoeker James Carlton. "We stonden versteld van de diversiteit. Weekdieren, zeeanemonen, koralen, krabben, een uitgebreide variëteit van soorten, echt een doorsnede van de Japanse fauna."

Het zal jaren duren voordat duidelijk wordt of de Japanse diersoorten zullen aarden in de VS, en of zij een bedreiging zullen vormen voor de inheemse diersoorten. De wetenschappers schatten dat het om ongeveer een miljoen dieren gaat die de 7725 kilometer lange oversteek hebben gemaakt, waaronder honderdduizenden mosselen.

De tsunami, op 11 maart 2011, werd veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter. De vloedgolf wierp boten, steigers, boeien en andere materialen de Pacific in. Het puin dreef oostwaarts met een armada van levende dieren aan 'boord', waarvan sommige onderweg nieuwe generaties op de wereld zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`